Volledig scherm
© Thinkstock

Strengere aanpak fraude leidt tot daling uitkeringen in West-Brabant

ETTEN-LEUR - Door extra inzet op fraudebestrijding daalde het aantal bijstandsuitkeringen dat het afgelopen jaar werd verstrekt door het Werkplein Hart van West-Brabant. Tweede reden voor de daling is de groei van de economie, waardoor minder mensen een beroep deden op een uitkering. 

Quote

Het afgelopen jaar is écht uitgezocht of mensen wel recht hadden op die uitkering.

Erik Jacobs, Werkplein Hart van West-Brabant

Volgens woordvoerder Erik Jacobs van het Werkplein zijn meer medewerkers ingezet om fraude met uitkeringen op te sporen. Waar voorheen ‘slechts’ om enkele bewijsstukken gevraagd werd, is in 2018 echt uitgezocht of mensen wel recht hadden op die uitkering. ,,Of dat ze bijvoorbeeld zwart bijklusten en dus elders inkomen vandaan haalde", zegt Jacobs.      

Het Werkplein verstrekt nu 3.856 bijstandsuitkeringen, een daling van 6,7 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Het afgelopen jaar werden 575 mensen naar werk begeleid. In 105 gevallen ging het om garantiebanen, terwijl was ingezet op 80. Garantiebanen zijn bedoeld voor mensen die in een reguliere baan niet volledig meekunnen, maar met begeleiding bijvoorbeeld wel kunnen worden ingezet in bijvoorbeeld de logistiek of een pension. Werkgevers worden gecompenseerd voor die banen.  

Gemiddelde

Het bestuur van het Werkplein is trots dat de doelstelling van een bestandsdaling van 3% ruimschoots behaald is. Daarnaast laten de cijfers een grotere daling zien dan de landelijke ontwikkeling. Het CBS meldde onlangs een landelijke daling van 5,0% tussen september 2017 en eind september 2018. De daling van het aantal bijstandsuitkeringen in de regio in dezelfde periode was 6,6%.

Het Werkplein Hart van West-Brabant is de regionale uitvoeringsorganisatie voor werk en inkomensondersteuning voor de gemeenten Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen en Zundert. De ambitie is om zoveel mogelijk inwoners aan regulier werk te helpen. De regio huisvest ruim 230.000 inwoners en ruim 18.000 actieve bedrijven die werkgelegenheid bieden aan ruim 104.000 personen. Het Werkplein Hart van West-Brabant is de grootste werk- en inkomen-regio in West-Brabant.