Volledig scherm
De nu nog verlaten loods aan de Slotlaan. © Jos Hack

Streekmuseum Etten-Leur wil eerst meer weten over voorwaarden gebruik loods Slotlaan

ETTEN-LEUR - Het bestuur van Streekmuseum Etten-Leur vindt dat de gemeente te veel vaart zet achter de plannen voor de aankoop van een loods aan de Slotlaan. Verenigingen, met name de huidige gebruikers van een ruimte aan de Wipakker, zouden daar uiterlijk 1 januari naar toe moeten.

De gemeenteraad besluit in februari of zij instemt met de aankoop van het pand, maar volgens bestuursvoorzitter Karst Vaartjes van het museum zitten mogelijke gebruikers in dit stadium nog met veel vragen. Zo is er nog geen duidelijkheid over de voorwaarden waaronder verenigingen er terecht kunnen. ,,Die zou er eigenlijk voor iedereen toch eerst moeten zijn voordat de raad iets besluit. Dan weet je waar je het over hebt. Want wat gebeurt er als partijen zich niet in die voorwaarden kunnen vinden en alsnog afhaken'', vraagt het bestuur zich af.

Vaartjes ziet na een bezoek aan de Slotlaan best wel mogelijkheden in de loods, maar wil dan wel eerst weten hoe de beschikbare ruimte onder de verenigingen wordt verdeeld. Een nog op te richten beheersstichting zou dat proces moeten begeleiden.

Eigen bijdrage

Gebruikers zouden ook tegenstrijdige belangen kunnen hebben. De een wil in de loods iets doen met een hoge drukspuit, terwijl voor andere gebruikers te veel vocht juist uit den boze is. Andere gebruikers zitten weer niet te wachten op een stoffige omgeving en sommige gegadigden hebben vorige week al aangegeven aan te hikken tegen een eigen bijdrage voor het gebruik van gas, water en licht.

Obstakel

Die bijdrage heeft het college vastgesteld op 3.000 euro per jaar, een rekening die de gebruikers samen zullen moeten betalen. Voor enkele kandidaten kan dat een serieus obstakel zijn waardoor ze afhaken met als gevolg dat overgebleven partijen met hogere kosten worden opgezadeld.

Spijt

Het Streekmuseum hoopte vorige week iets wijzer te worden tijdens een bijeenkomst van de raad, maar die avond kwamen er alleen maar insprekers aan het woord. Zo sprak de Stichting Carnavalsoptocht zijn zorgen uit over gebrek aan bouwruimte voor de carnavalsclubs en gaven theatergroep Max Mini en de organisatie van het MaMi-spektakel aan dat ze geen geld hebben voor het gebruik van de loods. ,,Achteraf hebben wij er spijt van dat we ons die avond niet hebben laten horen, want we hebben nog een hoop vragen die we eerst beantwoord willen zien'', aldus Vaartjes.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement