Zo was het vroeger tot de jaren zeventig in Etten-Leur op het oude circuit aan de Klappenberg. FOTO WEST-BRABANTS ARCHIEF.
Volledig scherm
Zo was het vroeger tot de jaren zeventig in Etten-Leur op het oude circuit aan de Klappenberg. FOTO WEST-BRABANTS ARCHIEF. © Streekarchief

Straatrace herleeft komend weekeinde op circuit in Etten-Leur

ETTEN-LEUR - Op een circuit van twee kilometer op industrieterrein Vosdonk, pakt Etten-Leur komend weekend een oude traditie weer op. Voor het eerst sinds 1971 zijn er weer motorraces op een afgesloten circuit. 

De in Rucphen gevestigde stichting VGBM Classic Racing, hoopt voor meerdere jaren die oude tijden weer te laten herleven. Al gaat dat om veiligheidsredenen en door de toegenomen verkeersdrukte niet meer op het vroegere circuit over de Klappenberg, Rijsbergseweg, Sprundelsebaan en Zundertseweg. Daar waren de races destijds enorm populair en op dat oude circuit werd zelfs nog gestreden om nationale titels.

Rondjes

Officieel is er zaterdag en zondag geen sprake van een echte race, maar de organisatoren Corné van Ginneken en Arie de Man weten ook wel dat de deelnemers die twee dagen niet zomaar naar Etten-Leur komen om wat rondjes te draaien.  ,,Voor de deelnemers is het de kunst om de rondjes van twee kilometer zo gelijkmatig mogelijk te rijden. Dat is lastig, want daar kun je nauwelijks op trainen. Die gelijkmatigheid is ook bepalend voor de uitslag. Zo hoort het ook, want de deelnemers rijden met verschillende vermogens. Iemand met een motor uit de jaren vijftig kan anders nooit op tegen een moderne motor. Wij houden het bewust laagdrempelig. Ook met het oog op veiligheid. Het is geen TT'', zegt Arie de Man die met zijn mede-organisator nog regelmatig aan dit soort evenementen deelneemt. 

,,In Nederland zijn er nog een stuk of tien wedstrijden per jaar. Meestal ergens in de buurt van Zwolle of rond de Veluwe. In België zijn er meer. Daar bestaan de oudere wedstrijden nog steeds. Maar in onze eigen provincie is er niks meer. Dat was voor ons een reden om het in Etten-Leur weer eens te proberen'', zegt De Man.

Bij een eerste verzoek, reageerde de gemeente Etten-Leur niet meteen enthousiast. Een tweede poging leverde meer succes op. 

Endurance Racedemo

Zaterdagavond om 18.00 uur begint het evenement met een drie uur durende Endurance Racedemo. Vijftien duo's wisselen elkaar steeds af. ,,Na maximaal een half uur moet er gewisseld worden. Maar meestal wisselen de coureurs al veel eerder'', aldus De Man.

Op de tweede dag komen er tussen 10.00 en 18.00 uur diverse klassen (ook zijspannen) op de weg. Alle motoren van de in totaal 80 deelnemers zijn minimaal dertig jaar oud. ,,Het leuke is dat Hans de Wit uit Bergen op Zoom zondag tot de deelnemers behoort. Hij draait al jaren mee. Een van zijn allereerste wedstrijden heeft hij in de jaren zeventig in Etten-Leur gereden'', zegt De Man.

De organisatie beschikt voor allerlei taken op en rond het parkoers over ruim dertig vrijwilligers. Als het aan de organisatie ligt, blijft het niet bij die ene hernieuwde kennismaking met de wegraces. Eén van de zinnen in het programmaboekje wijst op de ambities van de organisatoren. ,,Tot volgend jaar'', luidt de boodschap aan het publiek.

  1. Lezersbrief van Jacqueline uit Etten-Leur over Brabantse Mien en Henk ontketent storm

    Lezers­brief van Jacqueline uit Et­ten-Leur over Brabantse Mien en Henk ontketent storm

    Jacqueline Klaassen uit Etten-Leur stuurde een brief naar aanleiding van het artikel over het echtpaar Mien en Henk Van Lith dat overleed aan de gevolgen van het coronavirus. Haar brief ontketende een storm aan reacties. Uiteenlopend van verontwaardiging tot lezers die het met haar eens zijn. Het AD heeft alle brieven van de afgelopen week verzameld. Inclusief die van Jacqueline Klaassen, die aan het einde nog één reactie geeft op de ingezonden brieven.