Volledig scherm
Eerste omgewaaide boom in Oudenbosch. Tweet van wijkagent Halderberge

Stormschade in West-Brabant: schade door losse dakdelen en omgewaaide bomen (fotoalbum)

ETTEN-LEUR - De eerste herfststorm heeft de nodige schade in West-Brabant opgeleverd. Een losgekomen dakdeel van een appartementen-complex in Etten-Leur is naar beneden gewaaid en op een geparkeerde auto terechtgekomen. Ook in Breda bij een flat aan de Wensel van Cobergherstraat is een stuk van het dak naar beneden gekomen. De steigers rond de basiliek in Oudenbosch hebben door de stormwind behoorlijk wat schade opgelopen. Veel omgewaaide bomen zorgden voor overlast in heel West-Brabant onder meer in Breda, Hoeven, Roosendaal, Made, Steenbergen en Zevenbergen.

Dakdelen
Zondagmiddag rond 13:00 uur is bij een flat aan de Wensel van Cobergherstraat in Breda een groot gedeelte van het dak naar beneden gewaaid. De dakbedekking kwam voor de ingang van de flat terecht. Er raakte niemand gewond.

Een dakdeel van een appartementen-complex aan de Kapelstraat in Etten-Leur is zondagmorgen naar beneden gewaaid en op een geparkeerde auto terecht gekomen. De brandweer van Etten-Leur heeft de straat afgezet en met de ladderwagen de overige delen die nog los zaten verwijderd van het dak. De politie is op zoek naar de eigenaar van de auto. De auto had schade aan de voorzijde.

Bomen
In heel West-Brabant sneuvelen er door de storm veel bomen. Een boom langs de Halderbergselaan in Hoeven is op de weg beland. Hierdoor was de Halderbergselaan volledig afgesloten tussen Hoeven en Oudenbosch. Buurtbewoners hielpen met het opruimen van de boom opruimen.

De brandweer van Made rukte uit voor een melding van een omgewaaide boom aan de Oude Kerkstraat in Made. Door de zware wind is de boom omgewaaid en kwam dwars op de Oude Kerkstraat te liggen waardoor er geen verkeer meer langs kon. De Oude Kerkstraat was tijdelijk afgesloten voor het verkeer maar kon na een half uurtje weer vrijgegeven worden.

In Roosendaal viel een boom is tegen de Heilig Hartkerk aan de Heilig Hartplein. De brandweer heeft de omgeving afgezet met lint en de melding doorgezet naar de gemeente. Over de schade aan de kerk is nog niets bekend.

Storm
Verschillende sportwedstrijden zijn afgelast in West-Brabant door de felle wind, zoals de Roosendaalse Suikerrace.

Zondagochtend omstreeks 11:00 was de eerste officiële najaarsstorm van de herfst een feit. In Vlissingen werd gemiddeld over een uur 9 Bft gemeten, het criterium voor storm. De storm ging gepaard met aan zee zeer zware windstoten tot soms meer dan 110 km/uur. In het binnenland was de wind minder krachtig, maar kwamen er ook zware windstoten tot 90 km/uur voor, dat meldt Weerplaza.

Definitie van storm
Er is sprake van een storm wanneer de uurgemiddelde windsnelheid ten minste 75 km/uur is, windkracht 9, op één of meerdere KNMI-waarneemstations.

De meest recente storm in Nederland was dit jaar op Tweede Paasdag (28 maart). De eerste najaarsstorm is dit jaar een maand later dan gemiddeld.
Aan het begin van de avond neemt de wind naar verwachting af.

Vliegtuig
De Fokker bij de B&B van Esther Slootweg in Hoogerheide schommelde ook flink heen en weer in de storm. "Dat was spannend zo rond de middag, de zuidwesterstorm zette het vliegtuig gewoon een meter opzij...", schreef zij op Facebook. Het vliegtuig werd deze zomer naar Hoogerheide vervoerd.

Extra treinen
ProRail en NS zetten extra treinen in om de kans op vertragingen en andere problemen te verkleinen. Het onstuimige weer kan leiden tot gladde sporen, met name door bladval.

Door onder andere omgewaaide bomen moeten reizigers rekening houden met vertragingen en uitval van treinen. De Nederlandse Spoorwegen adviseert om treinreizen kort van tevoren te plannen op basis van actuele informatie.

Op zeker zes plekken is het treinverkeer onverwacht verstoord. Tussen Roosendaal en Vlissingen reden helemaal geen treinen door een seinstoring.

Volledig scherm
In Roosendaal viel een boom is tegen de heilig Hartkerk aan de Heilig hartplein. FOTO CHRISTIAN TRAETS
Volledig scherm
Angela Jansens vraagt per tweet aan de gemeente Dongen of de takkenploeg ook op zondag werkt.
Volledig scherm
Opruimen van omgewaaide boom in de Oude Kerkstraat in Made Foto Marcel van Dorst – MaRicMedia.nl
Volledig scherm
Boom gevallen voor de rotonde op de Freijterslaan in Roosendaal Foto via Whatsapp Peter van roomen
Volledig scherm
Boom over de Halderbergselaan bij Hoeven. Foto via Whatsapp van Lize-Loth van Rijsbergen
Volledig scherm
Stuk van dak flat aan de Wensel van Cobergherstraat in Breda Foto Rob de Haas - Mainstay Media Breda
Volledig scherm
Een dakdeel van een appartementen-complex in Etten-Leur is naar beneden gewaaid en op een geparkeerde auto terecht gekomen Foto Alexander Vingerhoeds