Volledig scherm
De monumentale Van Goghkerk waar de vader van Van Gogh predikant was. © Martin Ommering

‘Stop met vergaderen raad in Van Goghkerk Etten-Leur’

ETTEN-LEUR - De nalatenschap van Vincent van Gogh in Etten-Leur biedt kansen. Het is tijd daar keuzes over te maken, is de boodschap van Lex Besselink, voorzitter van de stichting die de naam van de schilder draagt. Hij wil nog voor de zomer een besluit om te stoppen met raadsvergaderingen in de monumentale kerk, waar Vincents vader predikant was.

Meer bezoekers
Besselink streeft naar aanpassingen aan de Van Goghkerk en de voormalige kosterswoning aan de Markt, die het mogelijk maken meer bezoekers naar Etten-Leur te lokken. In het Van Goghjaar (2015) piekte het aantal tot boven de 3.000, vorig jaar was het 2.200 en nu loopt het weer op. ,,Het moet naar de 10.000’’, stelt de voorzitter echter.

Voor Lex Besselink is Etten-Leur de plek om met de ogen van Vincent van Gogh naar de omgeving te kijken. ,,Je kunt er nog steeds zien wat hij zag, alleen voor zijn werken moet je ergens anders naar toe’’, is zijn analyse. Door de krachten te bundelen kan Brabant voordeel te halen uit ‘het icoon Vincent van Gogh’, stelt hij. ,,De provincie is ook bereid dat langjarig te ondersteunen.’’

Eigen mogelijkheden
Als ‘startplaats’ voor de loopbaan van de schilder heeft Etten-Leur eigen mogelijkheden. Besselink haalt het idee aan van cultuurhistoricus Herman Pleij die suggereerde om weerbestendige afbeeldingen te plaatsen op plekjes die Van Gogh tekende, zoals landweggetjes boven Leur.

Concrete stappen moeten de fondsenwerving versterken. Er is al specialistische hulp gezocht bij de gedachten over de toren en de kosterswoning. Besselink gaat binnen enkele weken om de tafel met het architectenbureau Jobse. Dat bood zelf aan te helpen bij het in kaart brengen van mogelijkheden én kosten van aanpassingen om de monumentale gebouwen met elkaar te verbinden. ,,Experts moeten dan maar zeggen of zoiets 80.000 of 300.000 euro kost.’’

Obstakel
Het incidentele gebruik van het kerkgebouw door de gemeenteraad noemt Besselink echter een van de meest heikele punten van het moment. Hij ziet de raadsvergaderingen als een obstakel voor groei. ,,Ik ben niet tegen combi-gebruik, maar zeg tegen een bruidspaar dat ze het ‘as is’ kunnen gebruiken.‘’ Het ombouwen is volgens hem té belastend voor zowel de vrijwilligers van de stichting als het interieur.