Volledig scherm
Archieffoto van de PaardenFok- en Showdag in Etten-Leur. © Pix4Profs/Casper van Aggelen

Stokpaardrijden tijdens jaarlijkse PaardenFok- en Showdag in Etten-Leur: ‘Het is precies wat je denkt’

ETTEN-LEUR - Stokpaardrijden: in Finland en Engeland is het al een erkende sport. In Etten-Leur wordt er aanstaande zondag een wedstrijd in gehouden tijdens de PaardenFok- en Showdag bij Stal ’t Sander.

,,Het is precies wat je denkt”, zegt Jan Mucharowski namens de organisatie. ,,Je hebt een stok met een paardenhoofd erop die je tussen je benen plaatst, en daarmee leg je een parcours af.” Wie dat zondag het snelst doet, wint een prijsje.

Keuring afgelast

Het programmaonderdeel vervangt de paardenkeuringen die er normaal worden gehouden. ,,Die zijn helaas afgelast”, zegt Mucharowski. ,,We merken dat er in het hele land, vooral bij kleine verenigingen, steeds minder animo voor is. Jaren geleden werden er bij keuringen nog zo’n 60 tot 70 paarden beoordeeld. Nu is dat soms nog maar een handjevol.” 

Volgens Mucharowski mist de paardensport daarnaast jonge aanwas. ,,De gemiddelde leeftijd van verenigingsleden wordt steeds hoger.”

Mooie dag

Ondanks het besluit om de keuringen niet door te laten gaan, gokt Mucharowski op een mooie dag. ,,Dat is natuurlijk een beetje weersafhankelijk, maar we hebben een prachtig programma neergezet.” Zo is er onder andere een dressuurwedstrijd, het strodorp en kinderplein, een vogelshow, men- en crosswedstrijden, demo’s, paardenmassages en wordt het sprookje ‘Sneeuwwitje’ gespeeld.

,,Ook hebben we zoals ieder jaar weer een prominentenrace”, zegt Mucharowski. ,,Een van de deelnemers is Arjen Klep, oud-prins van Ut Zwaajgat. Burgemeester Miranda de Vries is er ook. Ze doet niet mee aan de race. Ik hoop dat ze de deelnemers de ring in wil leiden.”

Gratis

De dag wordt gehouden bij Stal ’t Sander aan Sander 13 in Etten-Leur. Het programma start om 11.00 uur en duurt tot ongeveer 17.00 uur. De entree is gratis.