Volledig scherm
© Thinkstock

'Stiefpapa sloeg met vuist, want dat hoor je niet'

BREDA - Stiefvader Michael van H. (39) sloeg zijn verstandelijk beperkte stiefzoon uit Etten-Leur met een stok in het gezicht, schopte in zijn kruis en sloeg met een riem tegen zijn billen. Dat zegt het Openbaar Ministerie. Officier Eva van Aalst eiste maandag in de rechtbank in Breda een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk.

De vermeende mishandelingen kwamen in oktober 2015 aan het licht toen de biologische vader van het jochie blauwe plekken zag op de onderrug van het jongetje dat leidt aan het syndroom van Down. Uit navraag bleek dat ook de school al drie keer melding had gedaan bij Veilig Thuis, de voormalige kinderbescherming.

Toen ze op school een blauw oog constateerden, zei het joch 'Grote Michael stok', op de vraag hoe dat was gebeurd. En toen een grote rode en blauwe plek in het kruis werd gezien, zei het jongetje, dat de verstandelijke vermogens heeft van een kind van drie: ,,Grote Michael'', en maakte daarna een schopbeweging.

Boterhammen met sambal

De tienjarige zus van de jongen verklaarde over veel meer mishandelingen van haar, haar zusjes, het broertje en haar moeder. Zo zou de verdachte de kinderen hebben verplicht tot het eten van boterhammen met sambal. Ook zouden ze vaak worden geslagen en 'sloeg hij met een vuist, omdat klappen met een vlakke hand te veel lawaai maakten'.

Volgens de advocaat van de verdachte is er te weinig bewijs voor de mishandelingen. ,,Het jongetje heeft het syndroom van Down. De verklaringen zijn niet automatisch allemaal waar.'' Bovendien zou het schandaal uit de koker zijn gekomen van de biologische vader, die al jaren in een vechtscheiding zit met de biologische moeder van het jongetje. ,,Hij zou hebben gezegd dat hij er alles aan zou doen om de kinderen voor zichzelf te krijgen.'' Dat laatste lijkt nu gelukt. De kinderen wonen bij hem in België.

Desondanks eiste Van Aalst nog wel een contactverbod voor de verdachte met het jongetje. ,,Hij heeft namelijk nog altijd een relatie met de moeder.''

De rechtbank doet 27 november uitspraak.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Conny Rijken over migratie in de Van Gogh-kerk

    Conny Rijken over migratie in de Van Gogh-kerk

    ETTEN-LEUR - Het politieke debat in de landen van de Europese Unie wordt sinds 2015 vooral gedomineerd door het thema migratie. In dat jaar bereikten één miljoen migranten de EU. Na moeizame onderhandelingen zijn de Europese regeringsleiders er afgelopen zomer in geslaagd om een akkoord over het migratiebeleid te bereiken. Reden voor de Stichting Vincent van Gogh Etten-Leur om de Etten-Leurse Conny Rijken uit te nodigen voor een lezing over dit thema in de Van Gogh Kerk.