Volledig scherm
PREMIUM
etten leur - 20191011 - Pix4Profs/Peter van Trijen. stichting takam zet oogoperatiecentrum op in mustang nepal.vlnr mart van der smissen-carolien edam en twan robbeson © Pix4Profs/Peter van Trijen

Stichting Etten-Leur helpt oogpatiënten in Nepal

ETTEN-LEUR Een club van tien, twaalf man uit voornamelijk Etten-Leur vertrekt binnenkort naar Nepal om daar mensen te helpen met een oogoperatie. Twan Robbeson en zijn partner Carolien Edam van evenementenbureau PEP gaan 25 oktober voor de derde keer naar het Aziatische land om tijdelijke kampen voor oogchirurgie op te zetten. 

"Door de hoogte en het licht in de Himalaya krijgen Nepalezen sneller te maken met staar", legt Robbeson uit. "Ze wonen veel te ver van ziekenhuizen vandaan, zeker in Mustang waar we nu heen gaan. Dat is een oud koninkrijkje, op 3.800 meter hoogte. Erg dun bevolkt. Vorig jaar waren we in een lager deel van Nepal, daar zijn toen in korte tijd zo'n 900 mensen geopereerd. Lokale oogartsen voeren die operaties uit. Waar een Nederlandse collega er hier misschien drie op een dag kan doen, zijn het er daar wel dertig. Onder wat andere omstandigheden dan hier.”

 1. Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

  Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

  Podcasts zijn het helemaal. Ooit bedacht om bestanden op te nemen in RSS-feeds, nu niet meer weg te denken uit het medialandschap. Ze gaan over nieuws, sport, kunst&cultuur, levensvragen en zelfs tieten. Over elk denkbaar onderwerp is wel een podcast te vinden. Om je wegwijs te maken door de vele gesprekken en het oeverloze geouwehoer, hebben we een geheel willekeurige lijst gemaakt met podcasts die een link hebben met Brabant. Aanvullingen zijn welkom via dit e-mailadres.
 2. Ik ben echt klaar met dit kabinet
  Geef uw mening

  Ik ben echt klaar met dit kabinet

  Als alles volgens planning verloopt, gaan we in Nederland in maart 2021 weer naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat duurt dus nog bijna anderhalf jaar. Ondertussen is wel duidelijk geworden dat heel wat mensen in dit land ontevreden zijn, boos ook. Het huidige kabinet, Rutte III, lijkt vandaag de dag vooral druk met brandjes blussen, van woedende boeren tot boze docenten. Wordt het niet tijd voor een frisse wind? Of moet kabinet Rutte III de vier jaar vol maken?