Volledig scherm
PREMIUM
etten leur - 20191011 - Pix4Profs/Peter van Trijen. stichting takam zet oogoperatiecentrum op in mustang nepal.vlnr mart van der smissen-carolien edam en twan robbeson © Pix4Profs/Peter van Trijen

Stichting Etten-Leur helpt oogpatiënten in Nepal

ETTEN-LEUR Een club van tien, twaalf man uit voornamelijk Etten-Leur vertrekt binnenkort naar Nepal om daar mensen te helpen met een oogoperatie. Twan Robbeson en zijn partner Carolien Edam van evenementenbureau PEP gaan 25 oktober voor de derde keer naar het Aziatische land om tijdelijke kampen voor oogchirurgie op te zetten. 

"Door de hoogte en het licht in de Himalaya krijgen Nepalezen sneller te maken met staar", legt Robbeson uit. "Ze wonen veel te ver van ziekenhuizen vandaan, zeker in Mustang waar we nu heen gaan. Dat is een oud koninkrijkje, op 3.800 meter hoogte. Erg dun bevolkt. Vorig jaar waren we in een lager deel van Nepal, daar zijn toen in korte tijd zo'n 900 mensen geopereerd. Lokale oogartsen voeren die operaties uit. Waar een Nederlandse collega er hier misschien drie op een dag kan doen, zijn het er daar wel dertig. Onder wat andere omstandigheden dan hier.”