Volledig scherm
© ANP

Statushouders in Hooghuys Etten-Leur

ETTEN-LEUR - Op het terrein bij GGz-instelling het Hooghuys aan de Kapelstraat in Etten-Leur worden binnenkort dertien appartementen verhuurd aan in totaal zes statushouders en acht regulier woningzoekenden. Dat liet Jan Koole, regiomanager bij leegstandsbeheerder Gapph, gisteren weten.

„Gapph beheert de woningen tijdelijk namens de gemeente”, aldus Koole. „Wij sluiten halfjaarcontracten af met de huurders. Het is geen anti-kraak, maar tijdelijke verhuur in het kader van de Leegstandswet. Volgende week worden de contracten getekend. Ik verwacht dat de bewoners er op korte termijn in trekken.”

Volgens Koole is er veel vraag naar woonruimte in Etten-Leur. „We zien daar veel regulier woningzoekenden. Mensen uit Etten-Leur zelf, maar bijvoorbeeld ook uit Oudenbosch. De leeftijden zijn wisselend.”

Verkocht
Het Hooghuys is eigendom van GGz Breburg, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. De instelling wil het aantal opnameplekken voor psychiatrische patiënten afbouwen van zo’n 230 nu naar 85 in 2020. Het is de bedoeling dat GGz-cliënten die lichte zorg nodig hebben zelfstandig gaan wonen met begeleiding. Hierdoor komt naar verwachting in 2020 tweederde van het aantal woningen in het Hooghuys vrij. Deze woningen worden door GGz Breburg verkocht. Tot die tijd worden ze verhuurd.

De gemeente Etten-Leur deed eerder dit jaar een beroep op GGz Breburg om vijf woningen beschikbaar te stellen voor statushouders. Met de verhuur van vijf appartementen aan in totaal zes statushouders, is GGz Breburg aan het beroep tegemoet gekomen.

Vergunning
Voor de verhuur aan regulier woningzoekenden moest een omgevingsvergunning worden afgegeven omdat volgens het bestemmingsplan alleen beschermd wonen mogelijk was in de woningen aan de Kapelstraat.

De gemeente Etten-Leur bleek gisteren nog niet op de hoogte te zijn van de verhuur van de dertien appartementen.