Volledig scherm
Tijdens het sportgala van afgelopen februari gaf wereldkampioen Boy Looijen een spectaculaire demonstratie met zijn Rhönrad. © ron magielse / pix4profs

Sportgala Etten-Leur zet in op sporter met beperking

ETTEN-LEUR - Het sportgala in Etten-Leur voegt een nieuwe categorie toe aan de uitreiking: sporters met een beperking. Vijf jaar geleden was dit niet haalbaar, nu wel volgens de sportjury. 

Daar waar sportgala's bij bosjes sneuvelen, heeft Etten-Leur over belangstelling niet te klagen. Maar dan moet er wel met de tijd worden meegegaan. Tijdens de vorige editie deed presentator Peter Tunnisen de belofte dat er vanaf het gala in 2019 veel aandacht zou zijn voor sporters met een beperking. Aan die belofte houdt de organisatie zich. De nieuwe editie is op zaterdag 26 januari 2019.

Nadruk op sporter

Quote

Ook een teamspor­ter kan in aanmerking komen voor de titel sporter van het jaar

Helma Dielemans

In de zomer is er meerdere keren vergaderd door de achtkoppige jury, want er komt veel bij kijken. Juryvoorzitter Helma Dielemans: ,,Bij de juryvergaderingen kwamen meerdere aspecten aan de orde. Hoe gaan we de categorie noemen? G-sporters, gehandicapte sporters, invalide sporters, sporters met een beperking?" Uiteindelijk is gekozen voor de laatste term, omdat de jury van mening is dat de nadruk op de sporter moet liggen en niet op de beperking die hij of zij heeft. 

De jury is het er ook over eens dat er een prijs moet worden uitgereikt in deze categorie. ,,Dit hoeft niet perse een individuele sporter te zijn, want evenals bij de valide sporters kan ook een teamsporter in aanmerking komen voor de titel sporter van het jaar." Of de categorie ook gesplitst wordt in sportman, -vrouw en -ploeg is nog niet bekend.

Kandidaten

Quote

We hebben dit keer een aantal sporters op het oog

Helma Dielemans

Vijf jaar geleden is het spaak gelopen door het missen van aanmeldingen. De vraag is of er dit jaar voldoende aanwas is voor alle drie de prijzen (sportman, -vrouw en -ploeg). ,,We hebben dit keer wel een aantal sporters op het oog, bijvoorbeeld bij de tennis-, rolstoelhockey en het hardlopen. Maar het is voor iedereen nieuw en dus even wennen. We zijn al blij met een aantal kandidaten."

Daarom heeft de jury de hulp van sportverenigingen en inwoners van Etten-Leur nodig. Een talentvolle sporter die woonachtig is in Etten-Leur kan aangedragen worden. De sporter hoeft niet te trainen binnen de gemeente. ,,Vooral sporters met een beperking moeten vaak uitwijken naar plaatsen in de regio om hun favoriete sport op een zo hoog mogelijk niveau te kunnen beoefenen." Prestaties - ook van valide sporters en ploegen - kunnen gemeld worden via rietbias@hotmail.com. 

Eeuwige roem

Afgelopen februari kreeg het eerste elftal van Unitas '30, hoogspringer Sven van Merode en softbalster Sophie Verdaasdonk eeuwige roem tijd zij werden uitgeroepen tot sportploeg, sportman en sportvrouw van 2017.