Volledig scherm
© Thinkstock

Sportclubs kunnen nog veel besparen op energie: fonds voor ledverlichting

ETTEN-LEUR - Etten-Leur moet fonds van een half miljoen krijgen voor sportclubs die verlichting willen 'verduurzamen'. De gemeente wil verenigingen daarbij helpen.

Sportverenigingen met een eigen accommodatie kunnen nog veel besparen op energie. Dat is een van de belangrijkste uitkomsten van de energiescans die de gemeente in Etten-Leur liet uitvoeren. Het gemeentebestuur stelt nieuwe maatregelen voor die duurzaamheid bevorderen. Zo moeten 'kansen voor zelfredzaamheid, kostenbesparing en CO2-reductie' ontstaan.

Het college wil dat stimuleren door een duurzaamheidsfonds in te stellen. "Veelal is de financiering nog een struikelblok voor verenigingen. Door een lening met lage rente te verstrekken, kan het toepassen van deze maatregelen aantrekkelijker worden gemaakt", staat in een voorstel waar de gemeenteraad zich maandag over buigt.

In de kas van het fonds moet eenmalig 500.000 euro worden gestort. Alle (veld)verlichting vervangen door energiezuinige zou – na aftrek van subsidie – ongeveer 255.000 euro vergen, andere (gebouwgebonden) maatregelen kosten worden becijferd op nog eens zo'n 230.000 euro.

Het college wil de verenigingen aan goedkope leningen helpen. Want: "Zonder lening met lage rente zijn de maatregelen niet rendabel." Voorwaarde is wel dat, waar dat nog niet zo is, de clubs eigenaar worden van de verlichting. Zo kunnen ze aanspraak maken op (rijks)subsidie; de gemeente kan dat niet. Via de nationale overheid is vanaf 1 januari weer steun mogelijk.

De regeling houdt in dat een vereniging aanspraak kan maken op 30 procent van de kosten van energiemaatregelen. "Het verduurzamen van de veldverlichting is hierbij een speerpunt", aldus het college. De overige 70 procent komt voor rekening van de clubs zelf.

TC-Etten heeft het afgelopen jaar al gebruik gemaakt van een soortgelijke constructie als nu breed wordt voorgesteld.