Volledig scherm
Sophie Verdaasdonk: ,,Ik denk dat we een goede kans maken om de eerste wedstrijden te winnen.''

Softbaltalent naar EK in Tsjechië

ETTEN-LEUR - Sophie Verdaasdonk uit Etten- Leur vertrekt vandaag met het Nederlandse softbalteam naar Ostrava in Tsjechië. Daar zal ze ons land vertegenwoordigen op het Europees kampioenschap softbal voor teams tot en met 16 jaar.

Sophie begon haar softbalcarrière bij het aspirantenteam van de Stags in Etten-Leur. Via Twins in Oosterhout is ze doorgegroeid naar de selectie van Roef! uit Moergestel. Hier maakte ze op 15-jarige leeftijd haar debuut in de Golden League, de hoogste softbalcompetitie in Nederland.

Daar eindigt haar ambitie niet. ,,Spelen in de VS is een van mijn doelen. Het grootste doel ook wel'', aldus de 16-jarige pitcher. ,,Maar daar is nog veel training voor nodig. Iemand uit mijn team is pas terug uit Amerika,volgens haar is het niveauverschil groot.''

Verdaasdonk heeft na de zomervakantie een tussenjaar aan het ROC in Tilburg, waar ze begint aan de opleiding Sport & Beweging. Hierna wil ze naar het Johan Cruyffcollege, waar ze studie en sport optimaal hoopt te kunnen combineren. Voorafgaand aan de Europese titelstrijd vinden drie oefenwedstrijden plaats, waarvan morgen de eerste op het programma staat, tegen Groot-Brittannië.

In het veld speelt Sophie als catcher (vanger) een centrale rol. ,,De catcher bepaalt alles in het veld. Je hebt een leidende rol, omdat je de enige bent die het hele veld kan overzien.'' Maandag is de eerste echte EK-wedstrijd. Dan treden de oranjedames aan tegen Italië. Daarmee staan ze meteen tegenover een tegenstander van formaat. 

Deze tweevoudig Europees kampioen is titelverdediger. Aan de andere kant zijn de Nederlandse dames zelf ook voor geen kleintje vervaard. Nederland nam vijf keer eerder deel aan het EK tot en met 16 jaar en eindigde nooit lager dan een derde plaats. In 2007 en 2011 werd de titel veroverd.

,,Volgens onze coach moeten we de finale kunnen halen'', zegt Verdaasdonk. Zelf is ze al even positief over de kansen van haar team. ,,Iedereen kan goed met elkaar overweg en ik denk dat we mede daarom een goede kans maken om de eerste wedstrijden te winnen en uiteindelijk hoog te eindigen.''

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement