Volledig scherm
© Thinkstock

Sociale huurders profiteren het meest van fusievoordeel

ETTEN-LEUR - Twaalf leden van Huurders Belangen Vereniging Etten-Leur zijn opgestapt uit onvrede over huurafspraken voor komende vijf jaar.

Twaalf huurders hebben hun lidmaatschap van Huurders Belangen Vereniging (HBV) Etten-leur opgezegd omdat ze het niet eens zijn met de gemaakte afspraken rondom de voorgenomen fusie tussen woningcorporaties Allee Wonen en Woonstichting Etten-Leur. ,,Maar er komen dagelijks ook een tot twee leden bij'', stelt voorzitter Jan van Baal van HBV.

Lees ook: Oproep huurders uit onvrede over de handelwijze: 'Verlaat HBV Etten-Leur'

Geld was op

De pijn zit in de huurafspraken. Voor de komende vijf jaar is voor alle sociale huurwoningen en woningen met een huur tot 875 euro per maand afgesproken dat de huurstijging de inflatie volgt. ,,De 98 duurdere huurwoningen in Etten-Leur vallen buiten boot. Dat is jammer, maar het geld was op'', zegt Van Baal.

De netto fusie-opbrengst is voor de komende vijf jaar becijferd op twaalf miljoen. Roosendaal en Breda, waar Allee Wonen huizen heeft, en Etten-Leur krijgen ieder vier miljoen.

,,Samen met de gemeente, Woonstichting Etten-leur en HBV hebben we gekeken hoe we die vier miljoen het best kunnen besteden'', verklaart Van Baal. ,,We hebben de huurders van sociale huurwoningen het meeste profijt gegund. Toen bleek er nog geld over te zijn en hebben we ook de huurders kunnen helpen die net te veel verdienen om voor sociale huur in aanmerking te komen, maar te weinig om een huis te kopen. Daarna was de koek op. Om de huren boven de 875 euro mee te laten liften was nog eens vijf tot zes ton nodig. Dat geld was er niet meer.''

Zelfstandig

Van Baal geeft toe dat het een kwestie is van keuzes maken. ,,We hebben wel een miljoen uitgetrokken om mensen die in de financiële problemen zitten te helpen. Ook is geld gereserveerd voor een time-outvoorziening voor de tijdelijke opvang van mensen die uit huis geplaatst worden.'' Door de voorgenomen fusie gaan ook de huurdersorganisaties in Etten-Leur, Roosendaal en Breda meer samenwerken. ,,Maar we blijven zelfstandig. We maken zelf prestatieafspraken met de gemeente, net als andere jaren.''

De fusie-corporatie, die per 1 januari 2018 een feit is, telt straks om en nabij 22.500 huurwoningen in de gemeenten Etten-Leur, Breda en Roosendaal en nog eens 150 woningen in de gemeente Moerdijk. Etten-Leur telt 5400 huurders, van wie er 600 lid zijn van HBV.