Snelle hulp voor iedereen met betalingsachterstanden, ‘om escalaties te voorkomen’
ETTEN-LEUR/MOERDIJK - Alle inwoners met betalingsachterstanden uit onder meer Etten-Leur en Moerdijk, kunnen rekenen op een telefoontje of bezoekje van iemand van de gemeente.
Delen per e-mail
In een nieuwe wet die dit jaar in is gegaan, is snelle hulp bij betalingsachterstanden geregeld. Verhuurders, zorgverzekeraars, energiebedrijven en het waterbedrijf geven signalen van schulden zo vroeg mogelijk door aan de gemeente. Daartoe zijn ze verplicht.
Afhankelijk van de zwaarte van de problemen volgt een hulpaanbod per post, een telefoontje of een huisbezoek.
Oplossing
Wanneer een inwoner de hulp accepteert en aan nieuwe betalingsverplichtingen voldoet, wordt het incassoproces door de meldende organisatie voor in principe 30 dagen opgeschort. In die 30 dagen wordt gewerkt aan een snelle oplossing of nadere afspraken, bijvoorbeeld een betalingsregeling of schuldhulptraject.
De hulp die geboden wordt kan variëren van het treffen van een betalingsregeling tot schuldhulpverlening of ondersteuning bij andere problemen. Doel is incassomaatregelen, afsluiting van bijvoorbeeld water of electra en huisuitzettingen zoveel mogelijk te voorkomen.
Oplopende kosten
Verwachting is, als gevolg van corona, dat het aantal huishoudens met problematische schulden verder zal stijgen. In Nederland heeft een op de vijf huishoudens moeite met de maandelijkse betaling van rekeningen. Schulden kunnen iemands leven volledig beheersen en het zorgt ook voor oplopende maatschappelijke kosten.
De gemeenten Etten-Leur, Moerdijk, Roosendaal, Halderberge, Rucphen en Zundert zijn vorig jaar maart, vooruitlopend op de nieuwe wet, al begonnen met het project ‘Vroeg Eropaf: samen geldzorgen aanpakken.’ Toen werd alleen bij de zwaarste achterstanden hulp geboden. Maar nu worden dus ook anderen geholpen, bij wie de problemen nog niet zo groot zijn.
Minder huisbezoeken
De start van het project Vroeg Eropaf viel gelijk met het begin van de coronacrisis. Dat had tot gevolg dat minder huisbezoeken werden afgelegd dan was voorzien. In veel gevallen proberen de uitvoerders telefonisch in contact te komen met inwoners. Voorafgaand aan telefonisch contact wordt altijd een brief gestuurd.
We zien dat mensen die we maanden geleden benaderd hebben (en toen vaak niet hebben kunnen bereiken) nu alsnog bellen voor hulp.
Die telefonische benadering levert minder respons op dan de huisbezoeken. Door het vervallen van huisbezoeken en de bijbehorende reistijd, worden gemiddeld anderhalf keer zoveel casussen opgepakt dan voorzien.
Volgens de Moerdijkse wethouder Danny Dingemans blijkt uit de evaluatie dat de zes gemeenten goed bezig zijn met Vroeg Eropaf, dat de resultaten bemoedigend zijn en dat de hulp gewaardeerd wordt. ,,Ook zijn er mensen die we op weg hebben geholpen en die later nog een keer terugbellen met een korte vraag.”
Tussenevaluatie
Eind 2020 is Vroeg Eropaf tussentijds geëvalueerd. De zes gemeenten samen ontvingen in het eerste halfjaar iedere maand gemiddeld 1.088 signalen van een betalingsachterstand. Vooral de zorgpremie en de huur worden niet betaald.
Alleen de zwaarste meldingen kwamen in aanmerking voor een hulpaanbod. Daar viel uiteindelijk een kwart van af, bijvoorbeeld vanwege een al lopend traject schuldhulpverlening. Uiteindelijk werd per maand gemiddeld contact gezocht met 63 huishoudens, dat zijn in totaal 431 huishoudens in de periode maart tot en met september 2020.
Bij de helft van deze huishoudens waren meerdere achterstanden op één adres gemeld en bij de helft ging het om één melding van een hoog bedrag.
Ook inwoners met geldzorgen die niets van hun gemeente horen, zijn daar overigens welkom voor een vrijblijvend gesprek.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoogbejaarde (88) moet binnen week hospice uit ‘omdat hij per ongeluk niet doodgaat’
ETTEN-LEUR - Schrijnend en schandalig, noemt Sylvia van Beers het. Haar vader is twee maanden geleden opgenomen in het hospice van Avoord in Etten-Leur, moet daar per 1 maart uit ‘omdat hij per ongeluk niet doodgaat’, maar heeft geen woning om naar terug te keren. -
Agrarisch bedrijf Etten-Leur krijgt boete voor in dienst hebben acht illegale werknemers
ETTEN-LEUR - Een agrarisch bedrijf in Etten-Leur is maandag beboet wegens het in dienst hebben van acht werknemers uit Oekraïne. Zij waren daar illegaal aan het werk. Dat maakt de Inspectie SZW bekend. -
PREMIUM
Fitnessprotest in Etten-Leur. Stilzitten is géén optie
ETTEN-LEUR - Sporten in de sportclubs zit er voorlopig nog niet in. Maar voor de Vereniging Exclusieve Sportcentra is stilzitten geen optie. Daarom deden zij een oproep aan alle sport- en fitnessclubs in Nederland om in actie te komen en aandacht te vragen voor de gezondheid van hun drie miljoen leden. -
PREMIUMCOLUMN & POLL
Op vaccinatievakantie - reisje plus coronaprik - moeten we dat willen?
Hoppa, daar is er weer eentje voor het toch al zo dikke coronawoordenboek: de vaccinatievakantie. -
PREMIUMCOLUMN & POLL
Wat mag je uit een hotel mee naar huis nemen? Alles, toch?
Sommige misdrijven komen zo vaak voor, dat je je schouders ophaalt. Drugsvondst in Brabant? Goh... Andere roepen honderdduizend vragen op. Zoals de hotelroof in Baarle-Nassau, waar zowat de hele inboedel van twee kamers verdween. Huh?
-
Heel Etten-Leur wordt slim verlicht. Dat kost wat, maar wat betekent het?
ETTEN-LEUR - Etten-Leur gaat heel het buitengebied van slimme verlichting voorzien. Dat betekent onder meer: minder felle verlichting in de nacht, lampen die alleen aan gaan als je in het donker over een polderweg fietst en een sensor passeert en meer lampen langs fietspaden. -
PREMIUM
Ook horeca in Zevenbergen en Willemstad opent uit protest het terras: ‘Heel Nederland zit op elkaar, maar wij mogen niks’
ZEVENBERGEN/ETTEN-LEUR - De horeca roert zich dinsdag. Veel zaken openen uit protest hun terras en negeren daarmee de coronaregels. ,,Het water staat veel ondernemers aan de lippen. Als je alle volle parken ziet, dan geeft dat te denken. We willen laten zien dat we veilig open kunnen”, zegt Rini Boertjes, voorzitter van de afdeling Moerdijk van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). -
PREMIUMdossier Corona
De bedden blijven nóg langer leeg in seksclub Diana: ‘Wij zijn het ultieme contactberoep’
ZUNDERT - De bedden blijven nóg langer leeg in Club Diana. Tot verdriet van de Zundertse eigenaars van het beroemdste bordeel van Nederland. ,,We leggen ons erbij neer, maar het frustreert enorm.”