Volledig scherm
Het voormalig internaat aan de Edward Poppelaan in Etten-Leur. © Martin Ommering

Sloop internaat in Etten-Leur nog lang niet zeker

ETTEN-LEUR - Er is een reële kans dat de gevel van het voormalige klooster en internaat aan de Edward Poppelaan blijft staan. Een kleine meerderheid van de gemeenteraad in Etten-Leur lijkt vooralsnog tegen de sloop van het pand te zijn. Dat bleek gisteren tijdens de raadsvergadering.

Het college van B en W wil op het terrein maximaal honderd appartementen bouwen. In het voorstel wordt rekening gehouden met mogelijke sloop van het internaat. ONS Etten-Leur is daar faliekant tegen en haalde met een petitie al vierhonderd handtekeningen op tegen sloop. Ook APB, PvdA en VVD zien de meerwaarde van het pand en neigen naar behoud van de voorgevel. Samen hebben ze veertien van de 27 zetels, een kleine meerderheid dus.

Maar niets is nog zeker. Veel partijen vonden dat er te weinig inzage is in de financiële gevolgen van het project als de gevel van het internaat wordt behouden. Gaat het bijvoorbeeld ten kosten van de bouw van huurwoningen en is het project dan nog wel rendabel voor een projectontwikkelaar vroegen meerdere fracties zich af. Daarom is het collegevoorstel voor de bouw van appartementen op het terrein doorgeschoven naar maart.

Zeker is wel dat buurtbewoners aan de Edward Poppelaan en het Don Boscoplantsoen de gevel van het internaat willen behouden. Omwonende Toon Buckens overhandigde de gemeente gisteren een handtekeningenlijst met 39 handtekeningen uit de buurt. ,,Het pand heeft voor velen emotionele waarde, maar ook cultuurhistorische waarde. Ook de lanen met het groen moeten behouden blijven", betoogde Buckens. ,,Het bouwplan moet aangepast aan de bestaande omstandigheden." Ook Heemkundekring Jan Uten Houte en de Adviescommissie Cultuurhistorische Bebouwing willen sloop van het internaat voorkomen. Beiden schreven een brief aan de gemeente. ,,Laat de emotionele en cultuurhistorische waarden prevaleren boven de economische waarden en stel alles in het werk om dit bijzondere gebouw te behouden voor onze gemeenschap", schrijft waarnemend voorzitter Piet Paantjens van Jan Uten Houte.

Wethouder Ron Dujardin zegde toe op korte termijn meer inzage in de financiële gevolgen te geven. Wel stelde hij dat het college wil vasthouden aan de bouw van honderd appartementen.