Volledig scherm
De campagne van transportonderneming Bas: Chauffeurs zonder rijbewijs gezocht © Lorenzo Bas

Sector zwaar onder druk: transporteur Bas zoekt 'chauffeurs zonder rijbewijs'

ETTEN-LEUR - 'Chauffeurs zonder rijbewijs gezocht.' Met deze slogan zoekt transporteur Bas in Etten-Leur chauffeurs die voor het bedrijf willen rijden. Want de sector staat zwaar onder druk. 

Chauffeurs met en zonder rijbewijs mogen zich melden. "We beginnen ieder half jaar met de opleiding van vier chauffeurs en elk jaar komen ze een stap verder in het traject", zegt directeur Lorenzo Bas. "De aankomende chauffeurs krijgen een mentorchauffeur toegewezen. Sommigen hebben niet eens een rijbewijs B. Ook daar kunnen we ze bij helpen."

Afremmen

"Ze beginnen in het magazijn en leren hoe ze moeten laden en lossen", vervolgt Bas. "Als ze dat onder de knie hebben, mogen ze met een bestelbus rijden. We kunnen via gps volgen hoe hard ze bijvoorbeeld optrekken en of ze laat afremmen. Als ze dat een half jaar gedaan hebben is het tijd voor de volgende stap: rijden op een kleine truck zonder trailer. En gaat dat goed, dan mogen ze naar Blom om een rijbewijs te halen voor een grote vrachtwagen met aanhanger."    

Europa

Eind vorig jaar was er al een tekort van zevenduizend beroepschauffeurs. Dat gat wordt nog groter als dit jaar ook nog eens 8.800 truckers met pensioen gaan. Bovendien dreigen oudere bestuurders - chauffeurs die voor 1955 geboren zijn - af te haken, omdat ze op grond van Europese regelgeving verplicht worden nascholing te volgen. Dat kost tijd (vijf dagen) en geld. De sector staat onder grote druk. Nieuwe chauffeurs zijn dringend nodig.  

"Om aan nieuwe chauffeurs te komen zijn er landelijk diverse wervings- en scholingscampagnes opgezet, die naar verwachting dit jaar zo’n drieduizend chauffeur op moeten leveren. Maar daar is het probleem niet mee verholpen", zegt Reggy Heijens, directeur van Blom Verkeersschool in Etten-Leur. Ook regionaal moet er veel meer gebeuren om dit tekort op te vangen.

Banenmarkten

Sinds 2015 worden er in Etten-Leur banenmarkten Transport & Logistiek gehouden. De eerstvolgende banenmarkt is op donderdag 20 september bij de verkeersschool aan de Handelsweg 11 in Etten-Leur. Maar naast de werving van nieuwe chauffeurs moet ook aandacht besteed worden aan het behoud van, en de scholing van chauffeurs die al op de weg zitten. 

Blom biedt cursussen aan voor oudere chauffeurs die hun zogenaamde Code 95 moeten behalen.  Alle vrachtauto- en buschauffeurs uit de EU en vrachtauto- en buschauffeurs die in de EU werken moeten een geldige code 95 op hun rijbewijs hebben, als zij het rijbewijs voor hun beroep gebruiken.