Schrijnende situatie: gezin met 2 kinderen slaapt in woonkamer, baby ligt aan infuus

ETTEN-LEUR -  Bij een controle op huisvesting van arbeidsmigranten in Etten-Leur is een schrijnende familiesituatie aangetroffen. Een Bulgaars gezin met twee zeer jonge kinderen sliep en woonde in een woonkamer. De baby van twee maanden oud lag aan het infuus in afwachting van een hartoperatie. De gemeente heeft voor dit gezin een zorgtraject opgezet.

In totaal zijn drie panden in Etten-Leur gecontroleerd. De gemeente voert de controles samen uit met de vreemdelingenpolitie, brandweer, belastingdienst, UWV en de arbeidsinspectie. In totaal zijn er elf Roemenen en vier Bulgaren aangetroffen, onder wie vier jonge kinderen. In het eerste pand huisden acht Roemenen. Zij bleken recht te hebben op toeslagen, waaronder zorgtoeslag, maar daar geen gebruik van te maken. In het tweede pand woonde het Bulgaarse gezin met hun zieke baby. Ook bleken een aantal personen niet te wonen op het adres waar ze wel ingeschreven staan. Daar wordt de belastingdienst over geïnformeerd. In het derde pand waren  geen problemen. 

Gezin met baby in beeld
Nergens was sprake van brandgevaarlijke situaties. In plaats van handhaving was er nu meer sprake van zorgverlening. ,,Dat is het voordeel van deze gezamenlijke manier  van controleren. We controleren hoe arbeidsmigranten werken en wonen. Zo stuit je ook op de sociale omstandigheden. Nu hebben we enkele discutabele situaties aangetroffen", meldt wethouder Ron Dujardin. ,,We zijn blij dat we het gezin met de baby nu in beeld hebben."

Gezamenlijke acties
De gezamenlijke acties zijn onderdeel van een project dat in West-Brabant in 2017 wordt uitgevoerd. In de gemeenten Zundert, Rucphen, Roosendaal, Halderberge, Etten-Leur, Breda, Drimmelen en Baarle-Nassau vindt van maart tot en met december om de week een gerichte controle plaats. Bij de controles wordt gelet op brandveiligheid en en kwaliteit van de huisvesting. Daarnaast richt de controle zich op het opsporen van diverse vormen van fraude, waaronder uitkeringsfraude en belastingfraude.

Volledig scherm
© anp