Volledig scherm
Burgemeester Miranda de Vries heeft zojuist op basisschool De Springplank het boekje gekregen uit handen van schrijfster Ine van den Hoven. © Jos Hack

Scholieren krijgen boekje over eerste gemotoriseerde vlucht boven Etten-Leur

ETTEN-LEUR - Alle leerlingen van de groepen zeven van de Etten-Leurse basisscholen kunnen zich binnenkort verdiepen in een stukje plaatselijke historie. In een voor kinderen begrijpelijke taal heeft Ine van den Hoven uit Prinsenbeek beschreven hoe bijna 110 jaar geleden in de Zwartenbergse polder het eerste gemotoriseerd vliegtuig in ons land is opgestegen.

Haar grootvader Kees Mol was die tijd als jachtopziender in dat gebied in dienst van Sybrand Heerma van Voss, directeur van een suikerfabriek op de Zwartenberg. De rijke eigenaar wilde rond het 40-jarig bestaan van zijn bedrijf iets bijzonders doen en kwam op het idee een vliegtuig te laten opstijgen. Daarvoor liet hij Charles de Lambert overkomen, een in Luik wonende Fransman van Russische afkomst. Na lang wachten ging die zondag 27 juni 1909 aan het begin van de avond de lucht in voor een demonstratie die amper vier minuten heeft geduurd.

Eerste exemplaar

Op basisschool De Springplank kreeg burgemeester Miranda de Vries uit handen van de schrijfster het eerste exemplaar van het boekje getiteld 'Een vliegtuig boven de Klappenbergse heide'. Het is een gemoderniseerde versie van een al eerder verschenen boekje onder dezelfde titel. ,,Een van de eerste dingen die ik na mijn benoeming te horen kreeg, is dat in Etten-Leur het eerste vliegtuig is opgestegen. Daaruit proefde ik al dat mensen daar nog steeds trots op zijn'', zei de burgemeester.

Project

Het boek is een gezamenlijk project van streekmuseum Jan Uten Houte, het Nederlands Drukkerij Museum en de Stichting Eerste Gemotoriseerde Vlucht Nederland. Het verhaal sluit perfect aan op het thema van de Monumentenroute die in september in het teken staat van Heerma van Voss.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement