De bouw kan waarschijnlijk volgend jaar beginnen. Foto ter illustratie.
Volledig scherm
De bouw kan waarschijnlijk volgend jaar beginnen. Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Ruimte voor sociale huur en mooie bomen op voormalige locatie Kompas

ETTEN-LEUR - De plannen voor een nieuwbouwwijkje op de plek waar eerder basisschool Het Kompas stond, krijgen steeds duidelijker gestalte. Tussen de Korte Brugstraat en de Van Genkstraat kunnen daar maximaal 43 huurappartementen komen.

Al die appartementen moeten in de categorie ‘sociale huur’ vallen, wat wil zeggen dat de huur er straks laag genoeg is om huursubsidie aan te kunnen vragen.

Woningbouwcorporatie Alwel sprak eerder met de gemeente af een inhaalslag te maken als het gaat om het aantal sociale huurwoningen in Etten-Leur. Voor 2022 moeten er daar 100 sociale huurwoningen extra bij komen, dus bovenop de bestaande woningbouwopgave. Met de 43 huurwoningen op de voormalige Kompas-locatie komt de corporatie in één klap een stuk dichter bij het waarmaken van die belofte.

Ouderinitiatief Woonkompas

Zeker tien van de nieuwe huurwoningen op deze plek komen trouwens in handen van het ouderinititiatief Woonkompas, dat deze appartementen in wil zetten voor jongvolwassenen met een vorm van autisme.

In de eerste plannen voor deze locatie stonden nog gebouwen tot een hoogte van vier verdiepingen. Maar tijdens bijeenkomsten met omwonenden bleek dat zij zich bij die hoogte niet prettig voelden. Daarom staan er nog maar drie verdiepingen in het plan dat later dit jaar naar de gemeenteraad gaat.

Bijzondere bomen

Dat plan houdt ook rekening met de aanwezigheid van een aantal bijzondere bomen in het gebied waar het wijkje moet komen. Zo is het de bedoeling dat de twee grote platanen op het voormalige schoolplein gewoon kunnen blijven staan. Net als de monumentale lindes langs de Korte Brugstraat die een deel van het bouwvlak omlijsten.

Basisschool het Kompas verhuisde al in 2018 naar de brede school Sonate in de wijk Grauwe Polder. Het oude schoolgebouw is al gesloopt.