Volledig scherm
Op deze plattegrond van de rotonde is te zien hoe de vijftig bomen geplant moeten worden rond de replica van de Wright Flyer in Etten-Leur. Het blauwe gedeelte is de nieuw aan te leggen waterberging. © Gemeente Etten-Leur

‘Replica Wright Flyer moet duidelijk zichtbaar blijven boven de bomen’

ETTEN-LEUR - De replica van de Wright Flyer op de rotonde aan de Roosendaalseweg in Etten-Leur moet duidelijk zichtbaar blijven, ook na de aanplant van vijftig bomen op het terrein. 

Dat zegt een woordvoerder van de gemeente desgevraagd in reactie op de vraag of de bomen de aanblik van de zogenoemde landmark  niet verstoren. De replica herinnert aan de eerste gemotoriseerde vlucht in Nederland boven Etten-Leurs grondgebied. 

Streepje

Met de aanplant van de bomen wil de gemeente gedenken dat Etten en Leur vijftig jaar verbonden zijn door het streepje en dus samen één gemeente zijn. Daarom werd er vrijdag al een speciale boom geplant, waarbij het plan voor de rotonde bekendgemaakt werd.

De mensen die betrokken werden eerder al onder embargo ingelicht. ,,We vonden het netter om ze vooraf te informeren, zodat ze het nieuws niet uit de krant hoefden te lezen”, zegt de gemeentelijke woordvoerder.

Herdenkingsnaald

Het bericht ging onder meer naar de Stichting Eerste Gemotoriseerde Vlucht in Nederland (Segvin).  Recentelijk was er nog ophef over staat van de herdenkingsnaald voor de vlucht aan de Rijsbergseweg.

De sokkel daarvan was geverfd in een paarsachtige kleur. Bovendien is het monument ingesloten  door groen. De gemeentelijke monumentencommisie heeft inmiddels geadviseerd de naald en de omgeving terug te brengen in de oorspronkelijke staat.

Details

Over de plannen voor de rotonde wil de gemeente gaan overleggen met de betrokkenen. Dat is nog niet gebeurd omdat veel details nog niet bekend zijn, aldus de woordvoerder. Zo is er nog niet gekozen voor een bepaald type boom. 

Het is alleen duidelijk dat ze zuilvormig moeten zijn. Naar verwachting kunnen ze pas geplant worden in 2020. Dan moet ter plekke ook een waterberging aangelegd zijn.

Uitruil

Gerard van Heusden spant zich in om de herinnering aan de eerste vlucht levend te houden. Hij zegt dat meteen aan uitruil dacht. Zo zou hij de bomen bij het luchtvaartmonument aan de Rijsbergseweg graag gekapt zien worden. ,,En zo nodig bij wijze van compensatie de replica-rotonde met de ‘kale vlakte’ op termijn wat aankleden.”