Volledig scherm
De regen was bij het Vliegerspektakel in Etten-Leur een spelbreker die ervoor zorgde dat de grotere vliegers niet de lucht in konden. Daar had dit meisje geen boodschap aan. © Pix4Profs-Ron Magielse

Regen geen spelbreker voor vliegerende jeugd in Etten-Leur

ETTEN-LEUR - Vliegers gaan niet op als het regent. Dat was zaterdag het geval bij het Vliegerfestijn van wijkvereniging Schoenmakershoek in Etten-Leur, maar het mocht de pret niet drukken.

Quote

Als de kinderen blij zijn, is het goed

Stefan Nieuwlaat

De kinderen lieten zich niet bang maken door het slechte weer. ,,We doen alles voor de kinderen, als zij blij zijn is het goed", vertelt Stefan Nieuwlaat namens de organisatie.

Bij de vorige editie wapperden er kolossale vliegers in de vorm van dieren boven het veld. Wie nu omhoog keek, zag alleen maar donkere wolken.

Vlieger knutselen

,,Toch loopt het goed vandaag”, vertelt Nieuwlaat. ,,Vanmorgen was het droog. De 400 gratis vliegers die we hadden om uit te delen, zijn op. Daarnaast is er een knutseltent waar de kinderen zelf een vlieger kunnen maken en ook kunnen de kinderen geschminkt worden”, vertelt hij.

Quote

We zijn dit gestart omdat kinderen tegenwoor­dig alleen maar op hun tablet zitten

Stefan Nieuwlaat

Het is de vierde editie van het Vliegerfestijn. Wat begon als iets voor de wijk zelf, is inmiddels uitgegroeid tot een evenement waar iedereen welkom is. ,,We zijn dit gestart omdat kinderen tegenwoordig alleen maar op hun tablet zitten. Ik merk het bij mijn eigen kinderen ook. Er waren momenten dat je helemaal geen kinderen op straat zag spelen. Niet veel kinderen vliegeren tegenwoordig nog, maar het slaat aan. Als je hier morgen komt, zie je minstens tien kinderen vliegeren.” 

In die vier jaar tijd is het festijn aan de Busschieterslaan een begrip geworden. ,,Mensen noemen dit het vliegerveld.”

5-jarig bestaan

De organisatie hoopt volgend jaar bij het 5-jarig bestaan groots uit te mogen pakken. ,,Hopelijk is het dan nog steeds hier. Er zijn plannen om op dit veld te gaan bouwen. Als het hier niet meer kan, hopen we te kunnen uitwijken naar het terrein van een boer. Maar we willen het graag aan de wijk gekoppeld houden. Als het niet gaat, veranderen we het in een buitenspeeldag.”

Quote

Vandaag kon ik voor het eerst zelf vliegeren

Ashley van Tricht (6)

De 6-jarige Ashley van Tricht laat zich niet tegenhouden door de regen. Zelfs niet als het haar schmink laat uitlopen. ,,Ik had een paraplu toen het regende”, legt ze uit. ,,Vandaag kon ik voor het eerst zelf vliegeren", verkondigt ze trots. ,,Ze had wel hulp nodig, hoor”, verraadt vriendin Ylana Nieuwlaat haar.