Volledig scherm
Marina Starmans-Gelijns, Dongen. © Jan Stads/Pix4Profs

Recordaantal vrouwelijke burgemeesters in West-Brabant: 'Ja, ik kan een bitch zijn'

ETTEN-LEUR - Nergens in Nederland zijn zoveel vrouwelijke burgemeesters als in West-Brabant. Hoe dat komt? Volgens de dames zelf is het simpel: wij zijn goed, soms zijn wij beter en soms is het toeval.

En weer een mevrouw de burgemeester erbij. Met de benoeming van Jobke Vonk-Vedder tot eerste burger van Halderberge telt West-Brabant (dat bestuurlijk samenwerkt met het Zeeuwse Tholen) nu acht dames op een totaal van achttien burgemeesters. Ruim 44 procent. Dat is uniek in Nederland, waar van de 390 burgemeesters nog steeds tachtig procent een meneer is.

Gotspe
Waar iedereen het de gewoonste zaak van de wereld vindt dat vrouwen en mannen dezelfde posities bekleden, lukt dat in bestuurlijke functies maar matig. Nog deze week hield Ank Bijleveld (commissaris van de Koningin in Overijssel) met Annemarie Jorritsma (ex Almere) een fel pleidooi er alles aan te doen om meer vrouwen in het burgemeestersambt te krijgen. Want 1 op de 5 is echt te mager. En dat er in Drenthe niet één vrouwelijke burgemeester is...dat een gotspe.

Positieve uitzondering
Het verspreidingsgebied van BN DeStem is een positieve uitzondering met 2 op de 5 posten. Die score van acht burgemeesters (vier CDA en vier VVD) valt volgens het Nederlands Genootschap van Burgemeesters enigszins te verklaren. West-Brabant is een gebied waar vrouwen niet uit geloofsovertuiging worden geweerd. Het grootste deel van de regio heeft een agrarische achtergrond, waar mannen en vrouwen gewend zijn samen een bedrijf en de financiën te regelen.

Heleen v. Rijnbach-de Groot, Etten-Leur
"Uiteindelijk is en blijft het belangrijkste of je past bij een gemeente. Ik ben overtuigd dat in sollicitatierondes de beste kandidaat komt bovendrijven. Of dat nou een vrouw of een man is, maakt niet uit. Het is leuk dat hier weer een vrouw bij komt. Goed voorbeeld doet goed volgen, zullen we maar zeggen. Ik ken Jobke al langer: Halderberge heeft met haar gewoon een prima keuze gemaakt."

Leny Poppe-de Looff, Zundert
"Van een burgemeester wordt veel gevraagd. Bij tijd en wijle moet je optreden. Zeker toen ik in Zundert kwam was er bestuurlijke chaos. Het is belangrijk dat je rust brengt en dus moet je ook goed kunnen luisteren. Ik wil mannelijke collega’s niet voor het hoofd stoten, maar wij vrouwen hebben daarvoor antenne, sensitiviteit. Maar verder... Een gemeente moet een goeie kiezen en hier zijn dat gelukkig veel vrouwen."

Marina Starmans-Gelijns, Dongen
"In deze streek hebben vrouwen bestuurlijk altijd een belangrijke rol gespeeld. In vrouwenorganisaties, in de politiek, maar ook het verenigingsleven. Mannen zijn wel wat gewend van ons. Niks ten nadele van hen hoor, maar... Wij werken toch wat minder met de hamer en meer met het oor. Dat is een goede eigenschap voor een burgermoeder. Lelijk woord, maar je bent het toch regelmatig in moeilijke situaties."

Marjolein v/d Meer-Mohr, Rucphen
"Het is jammer dat het aantal vrouwen op burgemeestersposten stagneert. Want het is belangrijk dat er balans is. Bij ons, in het bedrijfsleven, zeker ook in de politiek. West-Brabant is een mooie uitzondering, maar vraag mij niet waarom. Ik zie verschillen tussen man en vrouw niet zo. Ja, ik kan een bitch zijn: tot hier en niet verder. Maar ik ken hele lieve mannen als burgemeester. Ik hou niet zo van generaliseren."

Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.

Volledig scherm
Marjolein v/d Meer-Mohr, Rucphen © Sabrina Gaudio
Volledig scherm
Jobke Vonk-Vedder, Halderberge. © Marco Keyzer
Volledig scherm
Leny Poppe-de Looff, Zundert © Riet Pijnappels
Volledig scherm
Ger van de Velde-de Wilde, Tholen © Leo Adriaansen
Volledig scherm
Willemijn van Hees, Geertruidenberg. © Riet Pijnappels
Volledig scherm
Burgemeester Heleen van Rijnbach, Etten-Leur. © Gerard van Offeren
Volledig scherm
Marjon de Hoon-Veelenturf, Baarle-Nassau. © Archief BN DeStem