De kerstspecial was een van de succesverhalen van het afgelopen seizoen in de Nieuwe Nobelaer
Volledig scherm
PREMIUM
De kerstspecial was een van de succesverhalen van het afgelopen seizoen in de Nieuwe Nobelaer © Pix4Profs/Casper van Aggelen

Recordaantal bezoekers voor Nieuwe Nobelaer: ‘We kunnen meer met minder’

ETTEN-LEUR - Wie je ook spreekt, bij de Nieuwe Nobelaer lopen ze allemaal met een grijns van oor tot oor. Het cultuurcentrum presenteerde donderdagochtend ronkende cijfers over het (bijna) afgelopen seizoen, waarin een recordaantal van 27.000 bezoekers bij het podiumprogramma werd verwelkomd, liefst 35 procent meer dan in het voorgaande jaar.

Met name de groeiende belangstelling voor kindervoorstellingen is daarvoor verantwoordelijk. Sinds 2015 is het totaal aantal theaterbezoekers meer dan verdrievoudigd, zoals eigenlijk alle cijfers in het centrum een stijgende lijn laten zien. Er zijn meer cursisten - nu 900 - bij de kunsteducatie, waar vooral de belangstelling voor danslessen volgens hoofd educatie Willeke Rosdorff  ‘groeit als een tierelier’. De bibliotheek trok 10.000 extra bezoekers - nu 157.000 - terwijl ook het aantal leden van de bieb met 50 steeg. Al die opgaande lijnen laten zich ook in de financiën zien. Het enige dat daalde: het personeelsbestand, dat van 37,7 naar 36,7 fte ging.

  1. ‘Heerlijk, het hooi is binnen’
    Boerenpraat

    ‘Heerlijk, het hooi is binnen’

    Nadat de eerste snede binnen is - dit is het eerste gras dat geoogst wordt in het voorjaar, vaak ook het beste gras - maak ik me op voor het winnen van hooi uit het natuurgebied. In dit gebied, grenzend aan de boerderij, wordt niet bemest en geen gebruikgemaakt van gewasbestrijdingsmiddelen. Extensief, ecologisch beheer, zoals dat heet. In verband met probleemonkruid, zoals ridderzuring en akkerdistel, mag ik er eerder maaien, zodat dit onkruid zich niet kan vermeerderen. Zo krijgen de planten geen kans om zaad te vormen.