Scholieren van het Munnikenheide College en de KSE werden uitgedaagd een logo te ontwerpen voor het project Werk aan Onderwijs. Bij de Rabobank in Etten-Leur werd de winnaar bekend gemaakt. Isa Wouters en Mirre van de Ven van de KSE winnen de prijs. Links burgemeester Miranda de Vries.
Volledig scherm
Scholieren van het Munnikenheide College en de KSE werden uitgedaagd een logo te ontwerpen voor het project Werk aan Onderwijs. Bij de Rabobank in Etten-Leur werd de winnaar bekend gemaakt. Isa Wouters en Mirre van de Ven van de KSE winnen de prijs. Links burgemeester Miranda de Vries. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Quads testen, daar hebben bedrijven én scholieren baat bij

ETTEN-LEUR - De toenadering van bedrijven en scholen gaat zo lekker in Etten-Leur en Rucphen, dat het project Werk aan Onderwijs misschien wel vast onderdeel van het lesprogramma wordt. 

Dat werd maandagmiddag duidelijk tijdens een bijeenkomst in Etten-Leur rond een logowedstrijd die was uitgeschreven om de bekendheid te vergroten. Het ontwerp van Isa en Mirre van de KSE werd uit 19 inzendingen als winnaar aangewezen. 

Die wedstrijd is maar één voorbeeldje van manieren waarop tal van bedrijven uit Etten-Leur en Rucphen samen met leerlingen van KSE, Munnikenheide en Curio  tot mooie dingen willen komen.

Quads testen bij AMT Group

De afgelopen twee jaar hielpen scholieren bijvoorbeeld bij FLOW Tuinarchitectuur mee met planten en inrichten van een tuin. Bij Grand Café The  Butler maakten ze kennis met het werken in de horeca en bij de AMT Group mochten jongeren quads testen voordat ze bij de klanten werden afgeleverd. 

AMT Group is een metaaltechnisch bedrijf en houdt zich onder meer bezig met railroad quads.
Volledig scherm
AMT Group is een metaaltechnisch bedrijf en houdt zich onder meer bezig met railroad quads. © AMT Group

Tijdens schooljaar 2019/2020 doen 659 jongeren, 29 werkgevers en 27 leraren mee aan het project dat ruim twee jaar geleden begon. De gemeente Etten-Leur blijft in ieder geval tot en met het schooljaar 2020/2021 betrokken bij Werk aan Onderwijs met onder meer een jaarlijkse bijdrage van 20.000 euro.

Bedrijven willen toekomstmogelijkheden tonen

Ook bedrijven betalen mee aan het project. Ze vinden het belangrijk dat jongeren kennis kunnen maken met de dagelijkse praktijk van het bedrijfsleven en willen ze ook de toekomstmogelijkheden laten zien. Op die manier kunnen scholieren misschien gemakkelijker een beroepskeuze maken. 

Straten maken met iPad en robot 

Zo is stratenmaker bijvoorbeeld allang niet meer het beroep waarbij je alleen maar met je knieën in het zand zit om stenen aan te drukken. Er zijn tegenwoordig robots die de stenen leggen en die robots bedien je gewoon met een iPad.

In het beroep van straten maken, zijn tal van ontwikkelingen.
Volledig scherm
In het beroep van straten maken, zijn tal van ontwikkelingen. © ANP XTRA