Proef met sociale alarmering voor ouderen in Etten-Leur geslaagd

ETTEN-LEUR - Hulpbehoevende ouderen zijn vaak niet goed voorbereid op noodsituaties. Wat te doen als ze vallen of er breekt brand uit? In Etten-Leur is sinds augustus bij vijftig senioren proefgedraaid met een oplossing voor dit probleem: een combinatie van mantelzorg, slimme technologie en alarmering. 

De proef lijkt geslaagd: senioren voelen zich veiliger en ook hun omgeving is gerustgesteld. De componenten van het systeem werden nog niet eerder op deze manier gecombineerd, vertelt Tjalke de Jong van het Nederlands Instituut voor Gezondheidszorg en Welzijn (NIGW). Tineke van den Heijkant, zeer slecht ter been, is een van de deelnemers aan de pilot. Haar woning is uitgerust met sensoren die een noodsituatie registreren: rookmelders , raam- en deurcontacten tegen inbraak, bewegingssensoren en een paniekknop. 

Die zorgen er bij noodgevallen voor dat eerst de mantelzorger wordt gealarmeerd, maar daarna ook de alarmcentrale en de hulpdiensten. De Brabantse veiligheidsregio's schreven in 2015 samen een prijsvraag uit voor een praktische oplossing voor de zelfredzaamheid bij senioren. Die werd gewonnen door de samenwerking van het NIGW, alarmcentrale Welzijnservices en Altijd Thuis (sensortechnologie). Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant (VRMWB) heeft 100.000 euro gestoken in de ontwikkeling van het systeem, vertelt directeur Nico van Mourik. NIGW gaat dat nu zo breed mogelijk in de markt zetten, misschien zelfs in China. 

Er komt een abonnement, van twintig euro met alarmcentrale en tien euro zonder. Ook wordt met verzekeraars over vergoeding gesproken en is er contact met een internetaanbieder voor de benodigde aansluiting. ,,Want tweederde van de doelgroep heeft geen internet'', verklaart De Jong. De proef is gestart met een diepgaand intakegesprek. ,,Dan kunnen we doelgerichter hulp verlenen'', legt De Jong uit. ,,We merken dat veel ouderen zich niet meer zo bewust zijn van hun beperkingen.'' Van den Heijkant bevestigt dat: ,,Ik ben iemand die snel zegt dat ze het zelf wel kan. Terwijl ik waarschijnlijk toch gedragen zou moeten worden als er brand uitbreekt.''

Volledig scherm
Burgemeester van Rijnbach maakt een praatje met mevrouw van den Heykant, één van de 50 deelnemers in Etten-Leur. © Geraqrd van Offeren / Pix4Profs
  1. West-Brabant heeft een groot tekort aan koks, schoonmakers en chauffeurs

    West-Brabant heeft een groot tekort aan koks, schoonmakers en chauffeurs

    BREDA - De krapte op de arbeidsmarkt neemt sterk toe. Dat blijkt uit cijfers van het UWV in West-Brabant. Het aantal WW-uitkeringen daalde in een jaar tijd met 17 procent. Volgens het UWV blijft de groeiende vraag naar personeel niet langer beperkt tot de ict- en technische beroepen, maar komen daar tal van andere beroepen bij. Er is ook een alsmaar grotere vraag naar hoveniers, koks, schoonmakers, horecamedewerkers, bus- en vrachtwagenchauffeurs.