Volledig scherm
Plastic zakken tegen een lantaarnpaal aan de Pater Arnold Damenstraat in Etten-Leur. © Jos Hack

Probleem met aanleveren van plastic afval in dertig straten in Etten-Leur

ETTEN-LEUR - De gemeente Etten-Leur is van plan de komende tijd meer haken van lantaarnpalen te verwijderen in straten waar zakken plastic afval te vroeg worden opgehangen. Op vier plekken is die maatregel al genomen, maar er zijn volgens het college nog dertig straten waar het inzamelen niet volgens de regels gaat.

De fractie van het CDA heeft hierover vorige maand vragen gesteld omdat te vroeg aangeboden afval tot stankoverlast en zwerfvuil kan leiden. Het college antwoordt dat het probleem de volle aandacht heeft, maar dat de gemeente te vroeg aangeboden afval niet voortijdig opruimt. Verkeerd gedrag zou dan worden beloond.

Klachten

Bij klachten krijgen buurtbewoners eerst een laatste waarschuwingsbrief waarin de regels staan beschreven. Daarin staat ook dat de ringen van de lantaarnpalen worden gehaald als mensen de regels blijven negeren. Verder verwijst de gemeente naar een alternatief bij de supermarkten waar overal containers staan.

De Vuzari-ringen worden niet zomaar aan de lantaarnpalen bevestigd. Daar gaat een procedure aan vooraf. Wanneer iemand een aanvraag indient, wil de gemeente weten of dat in overleg is gedaan met buurtbewoners. Zo ja, dan worden de hoogte en de plek waar de ring komt te hangen bepaald. Die moet weliswaar op loopafstand van de woningen zijn, maar ook weer niet te dicht bij de voordeuren.

De gemeente laat ook weten terughoudend te zijn met het aanbrengen van stickers op lantaarnpalen. Dat oogt niet alleen slordig, maar er zijn ook twijfels of mensen hun plastic mee terug naar huis nemen als ze er ter plekke achter komen dat ze eigenlijk te vroeg te zijn. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement