Archieffoto van politievrijwilliger Pieter die in het zonnetje wordt gezet.
Volledig scherm
Archieffoto van politievrijwilliger Pieter die in het zonnetje wordt gezet. © AD

Politievrijwilliger gezocht voor drie maanden Etten-Leur

ETTEN - LEUR - Er zou een vrijwillig politieman/vrouw in Etten-Leur aan de slag kunnen voor maximaal 576 uur per jaar. 

Die zou dan ‘wijkgerelateerd’ werk kunnen doen en zo de wijkagenten kunnen ontlasten. Maar op dit moment heeft zich nog niemand aangemeld voor die functie.   

Personeelskrapte bij politie

Dat zegt het college van B en W op vragen van de fractie Leefbaar Etten-Leur die grote zorgen uitte over de personele krapte bij de politie. 

Het college deelt die zorgen over de geringe bezetting die onder meer het gevolg is van extra beveiliging van advocaten en de grote uitstroom van politiemensen. 

Geen geld extra wijkagenten, alleen vrijwilligers 

Voor de inzet van extra wijkagenten heeft de politie geen budget heeft ze aan de gemeente laten weten. Wat eventueel wel zou kunnen is de inzet van vrijwilligers. Die zorgen voor ‘kwalitatieve en kwantitatieve meerwaarde voor de politie’ en verhogen bovendien de betrokkenheid van burgers bij de veiligheid op straat.

Project: scholieren spreken samen met een politievrijwilliger hardrijders aan.
Volledig scherm
Project: scholieren spreken samen met een politievrijwilliger hardrijders aan. © Politie Vught-Haaren

Politievrijwilligers kunnen op verschillende terreinen worden ingezet, bijvoorbeeld binnen de zogeheten gebiedsgebonden politiezorg. Maar de functie van wijkagent kan volgens het politiebeleid nadrukkelijk níet door een vrijwilliger worden uitgevoerd.  

Vrijwilligers kunnen zich melden

Vrijwilligers die belangstelling hebben voor werken in de wijk kunnen zich aanmelden bij het Team Coördinatie Politievrijwilligers van de eenheid Zeeland West-Brabant. Na overleg tussen dit team, de lokale politiechef en de vrijwilliger kan iemand bij het basisteam Weerijs worden aangesteld voor maximaal 576 uur per jaar. Dat is omgerekend 72 dagen per jaar.

Quote

Probleem kan alleen opgelost worden door nieuw opgeleide politieme­de­wer­kers

Miranda de Vries, Burgemeester Etten-Leur

Het college beseft dat die ruimte beperkt is. Maar, zegt burgemeester Miranda de Vries: ,,Wij denken voortdurend mee over de keuzes die de politieleiding moet maken. Eigenlijk kan dit probleem alleen maar opgelost worden door de instroom van nieuw opgeleide medewerkers. Dat vergt meerdere jaren en dus zal het capaciteitsprobleem voorlopig een zorg blijven.”

Politievrijwilliger verdient 7 euro per uur, bruto

Veel verdienen doet een politievrijwilliger overigens niet: € 7,07 bruto per uur plus een vaste bruto jaarvergoeding van € 166,77. De politie betaalt wél de opleiding, studieboeken en het uniform. 

Een politievrijwilliger in zijn uniform.
Volledig scherm
Een politievrijwilliger in zijn uniform.