Politie schiet 57-jarige man die dreigde met hakmes in Etten-Leur neer, man overleden

UpdateETTEN-LEUR -  De politie heeft dinsdagochtend omstreeks 8.00 uur een man neergeschoten op de Muldersweg in Etten-Leur. De dader bedreigde enkele agenten met een hakmes. De 57-jarige man uit Etten-Leur is later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden. 

De man is in zijn romp geraakt. Een traumahelikopter kwam ter plaatse. Hij is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Op dat moment was hij nog aanspreekbaar. De man is aan het einde van de ochtend overleden. 

Dreigen met hakmes

Er kwamen dinsdagochtend meldingen binnen van een verwarde man die met een hakmes rondliep bij de Geerkade. Hij zou met het mes omstanders hebben bedreigd. Agenten troffen de man aan op de Muldersweg. Daar begon de man direct met het hakmes richting de agenten te dreigen. De agenten vertelden hem meerdere malen dat hij het mes moest neerleggen, maar daar reageerde de man niet op. Hij kwam met het mes op de agenten af, waarop zij een waarschuwingsschot losten. De man negeerde dat en bleef op de agenten aflopen. Toen is er gericht geschoten.  

In de buurt - een rustige nieuwbouwwijk - is het rustig gebleven na het incident. Bewoners vertonen zich niet op straat.

Onderzoeken

Omdat er door de agenten schoten is, is de Rijksrecherche op de hoogte gebracht van het incident. Zij moeten nu onderzoeken of de politie terecht geschoten heeft. Ook zijn rechercheurs begonnen aan het onderzoek naar het incident. 

Volgens het Openbaar Ministerie gaat de Rijksrecherche getuigen horen, verklaringen van de betrokken agenten afleggen, technisch onderzoek doen en de achtergrond van het gedrag van de man onderzoeken. ,,En dan wordt een conclusie getrokken of het gebruikte geweld proportioneel is. Maar daar gaan wel een paar maanden overheen", aldus woordvoerder Martine Pilaar.

De politie roept iedereen op die iets gezien heeft of die is benaderd door de man in de buurt van de Geerkade/Muldersweg zich te melden. 

Quote

Daar gaan wel een paar maanden overheen

Martine Pilaar, Openbaar Ministerie

Reacties

De burgemeester van Etten-Leur, Miranda de Vries, heeft op twitter geschrokken gereageerd. Ze laat weten de ontwikkelingen te blijven volgen en contact met de buurt te onderhouden. 

Volledig scherm
Man neergeschoten na het bedreigen van agenten met hakmes © MaRic Media / Tom van der Put
Volledig scherm
Agenten schieten man met hakmes neer in Etten-Leur. © MaRic Media / Tom van der Put
Volledig scherm
Het hakmes waarmee de man de agenten bedreigde. © MaRic Media / Tom van der Put
Volledig scherm
Agenten schieten man met hakmes neer in Etten-Leur. © MaRic Media / Tom van der Put
Volledig scherm
Agenten schieten man met hakmes neer in Etten-Leur © Jack Konings
Volledig scherm
Agenten schieten man met hakmes neer in Etten-Leur. © MaRic Media / Tom van der Put
 1. Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

  Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

  Podcasts zijn het helemaal. Ooit bedacht om bestanden op te nemen in RSS-feeds, nu niet meer weg te denken uit het medialandschap. Ze gaan over nieuws, sport, kunst&cultuur, levensvragen en zelfs tieten. Over elk denkbaar onderwerp is wel een podcast te vinden. Om je wegwijs te maken door de vele gesprekken en het oeverloze geouwehoer, hebben we een geheel willekeurige lijst gemaakt met podcasts die een link hebben met Brabant. Aanvullingen zijn welkom via dit e-mailadres.
 2. Ik ben echt klaar met dit kabinet
  Geef uw mening

  Ik ben echt klaar met dit kabinet

  Als alles volgens planning verloopt, gaan we in Nederland in maart 2021 weer naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat duurt dus nog bijna anderhalf jaar. Ondertussen is wel duidelijk geworden dat heel wat mensen in dit land ontevreden zijn, boos ook. Het huidige kabinet, Rutte III, lijkt vandaag de dag vooral druk met brandjes blussen, van woedende boeren tot boze docenten. Wordt het niet tijd voor een frisse wind? Of moet kabinet Rutte III de vier jaar vol maken?