Volledig scherm
© Ralph van Wolffelaar

Politie doet onderzoek naar hennepteelt bij bedrijf in Etten-Leur waar brand woedde (video)

ETTEN-LEUR - Bij een in een bedrijfsverzamelgebouw aan de Penningweg in Etten-Leur heeft vrijdagavond een uitslaande brand gewoed. Na het blussen is in een bedrijfsruimte een hoeveelheid hennepmaterialen aangetroffen.

Volgens Marieke van Wijk van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant is het vuur vrijdagavond vermoedelijk ontstaan in het gedeelte dat de meeste schade heeft opgelopen. De brand woedde zowel aan de voor- als de achterzijde van het gebouw. Daarbij kwam gitzwarte rook vrij die over Etten-Leur trok.

Van Wijk begrijpt dat mensen zich zorgen maken over mogelijke gezondheidsrisico’s. „Rook is natuurlijk nooit goed, maar de rook is vanuit de dakconstructie ontstaan. Het was in elk geval géén chemische rook.” Toch werd vrijdagavond snel besloten om op te schalen naar Grip1 en omwonenden te adviseren om binnen te blijven en ramen en deuren te sluiten. „Het is altijd beter om uit de rook te blijven.”

Volgens Van Wijk heeft de brandweer in de ‘wijde omgeving’ metingen verricht naar de verspreiding van roetdeeltjes. Voor zover bekend had alleen het naburige Paukelslag daar vrijdagavond last van.

Hennepteelt
Was het pand in gebruik als opslag voor hennepmaterialen of was er tevens sprake van een hennepplantage en/of drogerij? Het zijn belangrijke vragen in het politie-onderzoek naar de felle uitslaande brand in het bedrijfsverzamelgebouw op Vosdonk. Feit is, meldt politiewoordvoerder Jeroen Steenmeijer, dat er materialen zijn aangetroffen die gebruikt worden bij hennepteelt. „Maar of er ook planten groeiden, is vanwege de brand natuurlijk lastig te zeggen.”

Of het bedrijfspand weer bruikbaar te maken is, moet onderzocht worden. Er zijn geen muren ingestort. Wel is een deel van het dak weggebrand.

Volledig scherm
© Alexander Vingerhoeds/Obscura Foto
Volledig scherm
Een brandweerman gaat de vlammenzee te lijf. © Tom van der Put/MaRicMedia
Volledig scherm
De schade aan het pand is groot blijkt een dag later. © Franka van der Rijt
Volledig scherm
© Jack Konings
Brand aan de Penningweg in Etten-Leur. Video: Alexander Vingerhoeds
  1. Bouwers van carnavalswagens kunnen niet naar loods aan de Slotlaan

    Bouwers van carnavalswagens kunnen niet naar loods aan de Slotlaan

    ETTEN-LEUR - Nog voordat er in de Etten-Leurse gemeenteraad een discussie is geweest over de aankoop van een loods aan de Slotlaan, weten de carnavalsbouwers al dat ze daar niet op hoeven te rekenen. Die ruimte is in principe bestemd voor de tien gebruikers van een pand aan de Wipakker waar zij uiterlijk 1 januari 2019 vertrokken moeten zijn. Voor andere verenigingen die onderdak zoeken is er geen ruimte meer aan de Slotlaan.