Volledig scherm
De Pokémon zijn overal te vinden. © pokemon.com

Pokémon vangen is hip en hot, maar is het wel veilig?

ETTEN-LEUR - Daar loopt hij. Als een gek over het terrein, met telefoon in de lucht. Hij maakt excuses voor zijn gedrag, maar gaat snel verder want hij was Pokémon aan het vangen. Jurrien Cerneus uit Etten-Leur is niet de enige die deze dagen met mobiel in de hand op zoek is naar Pokémon figuren. Het spel Pokémon Go is nog maar net uit en nu al een rage.

PokémonGo is een zogeheten 'augmented reality-spel' waarin spelers via hun scherm de Pokémon in de echte wereld kunnen zien. Wanneer je de camera van je telefoon ergens op richt kun je vanzelf een Pokémon op je scherm zien verschijnen. Het spel is sinds deze week in het buitenland te installeren. Om een Pokémon te kunnen vinden moeten de spelers op pad gaan. De beestjes zijn namelijk op verschillende plekken te vinden. Zaterdag maakte de ontwikkelaar van PokémonGO bekend dat de app pas later in Nederland zal verschijnen wegens overbelasting van de servers. Dat weerhoudt veel Nederlandse Pokémontrainers er echter niet van alvast op jacht te gaan: met een buitenlands account kan de app wel gedownload en gespeeld worden.

Jongensdroom
"Het is eigenlijk een beetje een jongensdroom die uitkomt", lacht Cerneus. "Misschien wel een kinderachtige, maar goed. Ik was acht jaar toen het spel Pokémon uitkwam. Op die leeftijd droomde ik ervan dat ik Pokémon in het echt zou tegen komen. Met dit spel kan dat."

Cerneus heeft PokémonGo kort gespeeld. "Gewoon in Etten-Leur. Ik wilde weten wat het was. Het is wel leuk, maar ik weet niet of ik het veel zal spelen. Ik heb wel verschillende figuren gevangen. Het is wel leuk dat je nu Pokémon veel voorbij ziet komen op de sociale media."

Veiligheid
​Of het spel ook wel veilig is, betwijfelt de politie. In Tilburg zijn vrijdag al drie pokémon-vangers beroofd van hun geld en telefoon toen ze midden in de nacht op jacht waren naar de digitale beestjes. Ook in Amerika zijn al verschillende ongelukken gebeurd, omdat mensen afgeleid waren in het verkeer.

Wie in de Haagse Beemden in Breda samen met andere liefhebbers op zoek wil naar Pokémon figuren, kan 20 en 27 juli en 3 augustus doen met de Wijkverbinders en Grote Broer Haagsebeemden.

Volledig scherm
Pokemon Go
Volledig scherm
Pokemon Go