Poetsende peuters bezorgen ouderen in Etten-Leur big smile én schone rollator

VIDEOETTEN-LEUR - ,,Oeps, ik heb mijn broek nat gemaakt.” Peuters van kinderdagverblijf Het Toverbloempje verzorgen een onvergetelijke Ouderendag in zorgcomplex Het Anbarg. Kinderen wassen in Etten-Leur de rollators voor de ouderen.

Elf peuters met veiligheidshesjes en gekleurde regenlaarzen aan doen hun best om de rollators van de bewoners schoon te maken. De kinderen krijgen blauwe emmers en schoonmaakdoekjes. De wasstraat staat ook in Zundert.

Quote

Ouderen voelen een echt oma-ge­voel door de kinderen

Tonnie van den Bos, medewerkster Het Anbarg

Nattigheid

Volledig scherm
Peuters van kinderopvang Het Toverbloempje wassen de rollators voor de ouderen in zorgcomplex De Anbarg © Peter van Trijen / Pix4Profs

Miro (3) heeft de dag van zijn leven. Hij is naar eigen zeggen geen vlekje vergeten: ,,Alles is schoon!” De ouderen genieten onder het genot van zelfgebakken koekjes en oer-Hollandse muziek.

De keukenvloer ontkomt ondanks de twee picknickkleden niet aan de nattigheid. De kinderen ook niet: twee peuters maken elkaar schoon en een ander kind heeft een doorweekte broek.

Renate Vermeulen is begeleidster van het kinderdagverblijf en wil met de activiteit meer interactie tussen jong en oud creëren:

,,Je hoort in de media dat veel ouderen eenzaam en verdrietig zijn. Zij moeten iedere keer strijden tegen een lange dag. Wij willen met deze activiteit een andere dagbesteding voor die mensen.”

Oma-gevoel

Volledig scherm
De kinderen krijgen er geen genoeg van en schrobben en doen het wassen nog een paar keer over. © Pix4Profs/Peter van Trijen

De peuters zingen tijdens het wassen liedjes als ‘Poesje mauw’ en ‘In de maneschijn’. De senioren klappen en zingen enthousiast mee.

,,De kinderen kunnen goed poetsen hoor”, zeggen de bewoners tegen elkaar. ,,Nu hoeven we de rollators zelf niet te wassen.”

Tonnie van den Bos is medewerkster van het zorgcomplex. Zij vertelt dat de wasstraat een leuke verwenning is voor de ouderen:

,,Ze komen met een big smile én een schone rollator uit de wasstraat. De ouderen praten er achteraf over en voelen een echt oma-gevoel door de kleine kinderen.”

Bewoners hadden geluk op Ouderendag, want de wasstraat is voor de rest van het jaar gesloten.