Volledig scherm
© Thinkstock

Plastic afval aan banden met ring in Etten-Leur

ETTEN-LEUR - Je ziet ze op veel plaatsen in Nederland, maar Jan Braspenning (52) uit Etten-Leur denkt dat zijn Vuzari toch wel de eerste was. De Vuzari, afkorting van VUilnisZAkRIng, is een roestvrijstalen ring die om een lantaarnpaal kan worden bevestigd. Aan de ring hangen, eveneens roestvrijstalen, haken waaraan inwoners hun zakken plastic afval kunnen hangen.

Braspenning heeft als huismeester bij een woningcorporatie regelmatig te maken met zwerfafval: „Toen in 2012 Etten-Leur startte met het ophalen van plastic afval zag je dat de zakken bij wind door de hele straat lagen. Ook werden ze vaak opengekrabd door honden, katten en ook kauwen. Ik heb toen deze ring bedacht en ben ermee naar de gemeente gegaan. Die startte eind 2013 een pilot en inmiddels hangen er zo’n 200 ringen in de gemeente. Je ziet er soms wel dertig zakken aan hangen.”

„De ring is zo’n succes dat we er in versneld tempo veel meer op willen hangen. Vandaar dat we er vandaag extra aandacht aan besteden”, aldus wethouder Jan van Hal. „De mensen van de buitendienst hangen ze op als bewoners erom vragen bij de gemeente.”

Braspenning heeft destijds octrooi aangevraagd op de VuZaRi. „Maar het octrooi is alleen voor mijn specifieke ontwerp. Je kunt de ring op zoveel manieren maken, dat valt allemaal niet onder mijn octrooi.”

  1. Bouwers van carnavalswagens kunnen niet naar loods aan de Slotlaan

    Bouwers van carnavalswagens kunnen niet naar loods aan de Slotlaan

    ETTEN-LEUR - Nog voordat er in de Etten-Leurse gemeenteraad een discussie is geweest over de aankoop van een loods aan de Slotlaan, weten de carnavalsbouwers al dat ze daar niet op hoeven te rekenen. Die ruimte is in principe bestemd voor de tien gebruikers van een pand aan de Wipakker waar zij uiterlijk 1 januari 2019 vertrokken moeten zijn. Voor andere verenigingen die onderdak zoeken is er geen ruimte meer aan de Slotlaan.