Volledig scherm
Bouwhelm © Thinkstock

Plannen voor nieuwbouw Van 't Hoffstraat gaan volgende fase in

ETTEN-LEUR - De plannen om 36 huurwoningen aan en rond de Van ’t Hoffstraat in Etten-Leur te slopen om daar 70 appartementen te bouwen, gaan de volgende fase in. Volgens woningbouwcorporatie Alwel hebben bijna alle huurders die er nog woonden toen het plan werd gelanceerd inmiddels een andere woning gevonden.

In de omgeving Van ’t Hoffstraat staan 36 eensgezinswoningen die volgens verhuurder Alwel niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd. ,,We hebben die situatie besproken met de bewoners”, zegt Corrina Pistorius, vestigingsmanager van Alwel in Etten-Leur. ,,Zij hebben destijds zelf in meerderheid gekozen voor deze optie: sloop van de huidige woningen en daarna nieuwbouw.”

Al zit niet elke huurder te wachten op sloop van zijn huis, het alternatief was ook niet voor iedereen aantrekkelijk, zegt Pistorius. ,,Als we deze woningen op een hoger kwaliteitsniveau hadden moeten brengen, waren daar behoorlijke ingrepen voor nodig.” Verbouwingen, dus. En daar wordt ook niet elke huurder blij van.

Niemand op straat

Volgens Pistorius hebben inmiddels 35 van de 36 oorspronkelijke huurders een andere woning gevonden. Met de laatste van deze ‘oude huurders’ zijn ook afspraken gemaakt over een nieuwe woning. ,,Er komt dus hoe dan ook niemand op straat te staan.”

Totdat de sloop van de huizen echt kan beginnen - dat zal waarschijnlijk eind 2020 of begin 2021 zijn - worden de woningen tijdelijk verhuurd. ,,Aan mensen die wéten dat ze er maar tijdelijk kunnen wonen, en die daarom ook een lagere huurprijs betalen.”

Quote

Zeventig appartemen­ten tussen de 50 en 70 vierkante meter, verdeeld over twee gebouwen

Corrina Pistorius, Alwel

Na de sloop wil Alwel 70 appartementen bouwen aan de Van ’t Hoffstraat. Pistorius: ,,Het gaat om appartementen tussen de 50 en 70 vierkante meter, verdeeld over twee gebouwen. In de voorlopige tekeningen gaat het grotendeels om drie bouwlagen. We houden nu rekening met 60 woningen voor een huurprijs onder de grens voor huursubsidie en 10 iets duurdere appartementen voor middeninkomens.”

Politieke wensen

Dat laatste sluit goed aan op de wensen van de lokale politiek, zegt wethouder Ger de Weert: ,,We hebben in 2018 met de raad afgesproken dat we meer ruimte zouden maken voor dat soort middeldure huur.”

De definitieve bouwtekeningen volgen echter pas als de gemeente Etten-Leur een noodzakelijke herziening van het bestemmingsplan heeft doorgevoerd. De gemeenteraad buigt zich binnenkort over de kaders voor dit plan. Als de procedure soepel verloopt, zouden de nieuwe appartementen er volgens wethouder De Weert in 2022 kunnen staan.