Volledig scherm
Artist impression van de accommodatie voor arbeidsmigranten en andere werknemers die voorzien is op de plek van De Partijhal in Sint Willebrord. © Interim Jobs

Plan voor luxe verblijf voor arbeidsmigranten op plek De Partijhal in Sint Willebrord: ’Win-win-situatie voor heel Rucphen’

UpdateSINT WILLEBRORD - Het Roosendaalse uitzendbureau All-In Flex wil het voormalige koopjeswarenhuis De Partijhal in Sint Willebrord herontwikkelen tot multifunctionele migrantenhuisvesting met eigen restaurant, supermarkt, wellness en buitensportvoorziening.

De plannen worden dinsdagavond gepresenteerd in gemeenschapshuis De Lanteern. All-in Flex heeft hiervoor ongeveer 140 inwoners uit de omgeving van De Partijhal gericht uitgenodigd. Inmiddels hebben zich 80 mensen aangemeld, aldus een zegsman van All-in Flex.

Het hotel, bestemd voor zowel arbeidsmigranten als andere werknemers en zakenmensen, krijgt 90 kamers over twee bouwlagen. Het gebouw van De Partijhal zelf blijft staan, is de planning. De uitbreiding is vooral aan de achterkant gepland. De supermarkt daarentegen komt aan de voorkant, dus langs de parallelweg aan de A58.

Het initiatief zorgt al voor onrust onder inwoners. Op Facebook is de pagina ‘Anti Arbeidershotel Partijhal‘ gelanceerd, terwijl online ook een petitie van inwoners is gestart om het migrantenhotel tegen te houden. De petitie was zaterdagmiddag door 225 mensen getekend.  

‘Plan haalt druk van lokale huisvestingsmarkt af’

All-In Flex, dat het plan met de gemeente Rucphen heeft besproken, beseft dat bouwplannen voor arbeidsmigranten vaak leiden tot protesten. Maar Hotel Ada, zoals de huisvesting gaat heten, levert voor de bevolking van Rucphen juist een win-win-situatie op, is het idee. 

,,Dit wordt een fantastisch mooi complex, uniek voor de gemeente. Een groot voordeel is dat we de ongeveer 100 arbeidsmigranten die nu in huizen verspreid over Rucphen wonen, straks centraal in het hotel huisvesten. Dat haalt druk van de lokale huisvestingsmarkt af, waardoor woningen weer beschikbaar komen voor de inwoners van Rucphen. Bovendien levert het werkgelegenheid op voor de bevolking”, verzekert de woordvoerder.

All-in Flex verwacht dat Hotel Ada 30 tot 40 banen oplevert. ,,Er moet een keukenbrigade voor het restaurant komen en we hebben bijvoorbeeld mensen nodig voor de supermarkt.” Naar het voorbeeld van migrantenverblijf Stella Maris in het Steenbergse Welberg kan iedereen uit Rucphen straks komen eten in het restaurant van Hotel Ada. ,,We staan midden in de gemeenschap. All-in Flex is niet voor niets al sponsor van voetbalclub Rood-Wit.”

Quote

Dit hotel levert 30 tot 40 banen op voor de bevolking van Rucphen

Woordvoerder All-In Flex

Het uitzendbureau biedt dagelijks werk aan 800 tot 900 arbeidsmigranten uit vooral Polen, Portugal en Hongarije. Zij werken met name bij foodbedrijven en in de logistiek. ,,Alle werknemers spreken Engels. Dat bevordert de integratie en communicatie.” 

Hotel Ada is bedoeld voor langdurig verblijf van de werknemers. All-in Flex garandeert dat 24 uurs-beheer en zero tolerance voor gebruik van alcohol en drugs.

Wanneer het uitzendbureau wil gaan bouwen? ,,Liefst zo snel mogelijk natuurlijk”, zegt de woordvoerder. Noodzakelijk is wel dat de gemeente Rucphen meewerkt aan wijziging van het bestemmingsplan. Op de locatie rust nu de bestemming detailhandel.

‘Eerst omgevingsdialoog voeren‘

Wethouder Martien de Bruijn (Wonen) van Rucphen zegt dat het college van B en W pas na het gesprek tussen uitzendbureau en inwoners, een principe-standpunt inneemt over de plannen. Sinds enkele maanden is in Rucphen een nieuwe beleidsregel van kracht die voorschrijft dat ruimtelijke plannen die veel impact hebben, eerst een zogeheten ‘omgevingsdialoog‘ moeten doorlopen. Dat geldt voor agrarische plannen, maar ook voor het hotelplan van All-In Flex, aldus De Bruijn.

Volledig scherm
Wethouder Martien de Bruijn: ‘Eerst omgevingsdialoog voeren over plan arbeidsmigranten‘.

Volgens de wethouder werken er op het bedrijventerrein van Rucphen naar schatting 150 tot 200 arbeidsmigranten. Die zijn nu her en der in de gemeente gehuisvest. Bij agrarische bedrijven is het mogelijk om maximaal veertig arbeidsmigranten op het bedrijf te huisvesten. Die geclusterde huisvesting werkt goed en levert geen overlast op, aldus De Bruijn. Arbeidsmigranten huisvesten op bedrijventerreinen ligt veel lastiger. Het college loopt niet vooruit op de uitkomsten van de bijeenkomst, dinsdag in De Lanteern.

PVV-raadslid Brigitte Clercx wil eerst alle ins en outs van de plannen weten. Ook op het punt van de procedure wil de PVV volstrekte helderheid van het college. Clercx wijst op het verkiezingsprogramma van haar partij waarin staat dat de eigen inwoners altijd voorgaan op nieuwkomers en arbeidsmigranten. Op de Facebookpagina ’Anti Arbeidershotel Partijhal‘ hekelt Clercx de insteek van All-In Flex dat het hotel zorgt voor een win-win-situatie voor Rucphen. Clercx: ‘Hoezo win-win-situatie? Weg ermee’.