Volledig scherm
Basisschool het Kompas aan de Van Genkstraat gaat tegen de vlakte om plaats te maken voor de woningbouw. © Pix4Profs/Gerard van Offeren

Plan Kompasterrein jaagt schrik aan

De omwonenden hebben nog veel op te merken bij de invulling van het Kompasterrein in Etten-Leur. Dat bleek gisteravond tijdens een informatiebijeenkomst in de hal van tafeltennisvereniging Tanaka.

Die hal ligt pal naast het perceel waar nu nog de school Het Kompas staat. Dat gebouw verdwijnt, een woningbouwvereniging gaat het terrein gebruiken voor sociale woningbouw.

Ongeveer veertig appartementen komen er, en de omwonenden kregen enkele variaties op het bouwvolume voorgeschoteld. Dat was even schrikken, zo bleek.

Alwel kwam eerst met een massief bouwblok, een beetje zoals het huidige schoolgebouw. ,,Ik noem het een bunker'', sorteerde de Alwelmanager voor op de mening van de aanwezigen.

Afschrikken

Met name de voorgestelde hoogte van vier bouwlagen bleek de mensen af te schrikken. Maar die hoogte, zo'n twaalf meter, kwam ook in het tweede voorstel terug. Dat behelst drie afzonderlijke bouwblokken met een grote tussenruimte, maar twee blokken worden ook vier lagen hoog. Het derde blok krijgt dan drie bouwlagen.

,,Zou u een flat van twaalf meter voor uw woning willen?'', vroeg een van de omwonenden aan de Alwel-woordvoerder.

Onduidelijk bleek in hoeverre van het voorstel kan worden afgeweken, al werd de bezoekers gevraagd om al hun op- en aanmerkingen aan Alwel kenbaar te maken. Vragen waren er ook over de groenstructuur, die volgens Alwel onaangetast zou blijven. Een medewerker van de gemeente Etten-Leur moest dat nuanceren: een deel van de bestaande bomen moet binnen een jaar of acht na de bouw van de woningen sowieso worden gekapt, omdat ze dan aan het eind van hun leven zijn en gevaar kunnen opleveren. Het plan is wel om de gekapte bomen te vervangen door nieuwe.

Quote

Zou u een flat van twaalf meter voor uw woningen willen?

Omwonende van het Kompas-terrein

Met het verdwijnen van de school, dit najaar, verdwijnt ook het schoolplein als speelplek. Kinderen moeten dan de Van Genkstraat oversteken naar de dichtstbijzijnde speelgelegenheid. Maar die wordt wel 'opgepimpt', aldus de medewerker van de gemeente.