Volledig scherm
Kinderen en hun ouders, opa's en oma's wachtten Sinter en Piet op in de Leurse haven. © Else Loof

Piet blijft zwart in West-Brabant: 'Triest dat deze discussie speelt'

ETTEN-LEUR - Geen roetpieten, geen regenboogpieten, geen gele, roze of pimpelpaarse pieten. In West-Brabant blijven de pieten - vooralsnog - zwart.

En mocht zwarte piet van overheidswege toch in de ban gedaan worden, dan stopt Bas Hermans 'per direct' als voorzitter van het Sinterklaascomité in Sint-Willebrord. "Ik vind het triest dat de discussie speelt. De zin daalt op die manier om het feest te organiseren."

Absurd
Bij het comité is geen moment sprake geweest van een pietendiscussie. "Het is denk ik meer iets dat in de grote steden speelt." Hermans noemt het 'absurd' dat de politiek zich met de discussie bemoeit. "Als politici zich er niet mee zou bemoeien, zou het zo afgelopen zijn", zegt hij stellig.

Niet kapot maken
Ook in Hank wordt de Sint als vanouds vergezeld van zwarte pieterbazen. Geen twijfel mogelijk. "Dat feest bestaat al zó lang, honderden jaren. Maak het nou niet kapot door een discussie die pas sinds een paar jaar speelt", zegt Remi van Mourik, voorzitter van het comité dat de intocht organiseert. Bovendien wonen bij ons in het dorp ook allochtonen en die feesten net zo hard mee."

Beetje moe
Kees Lambregts van het Sint Nicolaas Comité Princenhage is milder. "Het is een gegeven en daar moet je mee omgaan. Als comité wordt je misschien wel een klein beetje moe van de discussie, maar die geeft wel aan dat het speelt. We zitten nu eenmaal in een overgangssituatie."

Slag om de arm
Het enige comité in de regio dat een slag om de arm houdt over de pietenkleur is dat van Etten-Leur. "Wij maken zaterdag om 15.00 uur bekend wat we gaan doen", zegt Jürgen van Hulst van het Sinterklaascomité aldaar. "Wij hebben onze grime-spullen besteld, maar als er op tv iets geks gebeurt moeten we daar rekening mee houden. Want al die kinderen hebben dat gezien."