Volledig scherm
In het rechtsgebouw in Breda © Stichting Petje Af

‘Petje af’ landt in Etten-Leur: stimuleer talentontwikkeling bij kinderen

ETTEN-LEUR - Dokter, topsporter of docent: sommige kinderen weten van jongs af aan al wat ze willen worden. Ze krijgen echter niet altijd de kans om hun talenten te ontwikkelen. Stichting Petje af helpt kinderen uit Etten-Leur daar binnenkort bij.

De stichting is erop gericht om kinderen uit (sociale) achterstandsituaties te helpen hun talent de ontwikkelen, hun zelfvertrouwen en hun wereld te vergroten en om deuren te openen die anders gesloten blijven.

,,In Breda zijn we al langer actief”, zegt Kim de Jong namens de stichting. ,,Het loopt daar goed. Vandaar dat we vanaf 27 oktober ook in Etten-Leur aan de slag gaan.”

Toekomstdromen

Ieder kind in de leeftijd van 10 t/m 14 jaar kan zich inschrijven. Vervolgens houdt de stichting een soort intakegesprek met de ouders en het kind waarbij wordt besproken wat de toekomstdromen zijn. Er worden groepen van maximaal 18 kinderen gevormd die iedere zondag, met uitzondering van de schoolvakanties, bij elkaar komen.

Volledig scherm
In het rechtsgebouw in Breda © Stichting Petje Af

,,Een heel schooljaar lang”, zegt De Jong. ,,We verdelen de zondagen in blokken van vier weken. Ieder blok van vier weken behandelen we een andere beroepsgroep waarin de kinderen op een leuke manier praktijkervaring opdoen en een gastdocent ontmoeten.”

Quote

Ieder blok van vier weken behandelen we een andere beroeps­groep

Kim de Jong, Stichting Petje af

De leerlingen komen zo in aanraking met nieuwe ervaringen en rolmodellen. Daarnaast zijn er activiteiten die kunst- en cultuurgerelateerd zijn. ,,Andersom raken de gastdocenten tijdens het werken bekend met het talent en doorzettingsvermogen van onze kinderen.”

Brandweer en politie

In Etten-Leur gaat het eerste blok over ‘112-beroepen’. ,,We hopen dat we de eerste zondag naar de brandweer kunnen”, zegt De Jong. ,,De tweede week brengen we een bezoek aan het politiebureau in Etten-Leur en de derde zondag gaan we naar Club 112 in Schiedam.” Zo staat ieder blok in het teken van een ander beroep. Voor ouders zitten er geen kosten aan verbonden.

De weekendschool wordt zondag 27 oktober officieel geopend door wethouder Frank Vrolijk in De Vleer. Dat wordt de uitvalsbasis van Petje af Etten-Leur. De activiteiten zijn wekelijks in principe van 11.00 tot 15.00 uur, afhankelijk van het uitje dat er gepland staat.