Volledig scherm
ANP Archiefbeeld

Peter R. de Vries wijst ondernemers in West-Brabant op gevaren cybercrime

ETTEN-LEUR - Cybercriminelen weten wel raad met de vaak gebrekkige beveiliging van computernetwerken. Rabo en Interpolis waarschuwen de ondernemers op hun Cyber Event.

In de volle zaal van Het Turfschip in Etten-Leur heerst verbazing als door de aanwezigen gebruikte netwerken op het videoscherm verschijnen. Ongemakkelijk klinkt er gegrinnik hier en daar. "Dat ben ik niet", grapt een man als hij zijn naam en inloggegevens op het scherm ontdekt.

Peter R. de Vries is deze donderdagavond in Etten-Leur de gespreksleider. Als misdaadjournalist met decennialange ervaring heeft hij de opkomst van het internet en de cybercrime van 'nabij' meegemaakt. Het Cybercrime Event van de Rabobank en verzekeraar Interpolis, bedoeld voor ondernemers uit West-Brabant, is volgens De Vries geen overbodige luxe. "Eén op de acht Nederlanders wordt slachtoffer van cybercrime", zegt hij. "Wie doet er weleens aangifte?"

De reacties maken duidelijk dat er op dit punt niet veel vertrouwen is in politie en justitie. Als er aangifte wordt gedaan, zijn de verwachtingen niet bepaald hooggespannen. "Toen de computer op mijn werk besmet raakte, heb ik de server uit het raam gegooid", zegt een man in het publiek.

Panellid officier van justitie Yolanda van Setten van het Openbaar Ministerie (OM) in Breda zegt de enige in het arrondissement Zeeland-West-Brabant te zijn die zich volledig toelegt op de bestrijding van cybercriminelen. "Er zijn zestien digitale rechercheurs in Zuidwest-Nederland. Daar moeten we het mee doen. Politiewerk wordt niet goed betaald en dit werk is ook nog specialistisch. Het is moeilijk mensen te vinden", zegt zij.

Dit is voor De Vries een schot voor open doel. Zonder Van Setten persoonlijk aan te vallen, kraakt hij op onderkoelde wijze de falende aanpak van cybercriminaliteit. "Er zitten veel mkb'ers in de zaal. Wie van u weet hoe groot de jaarlijkse schade is van cybercriminaliteit?"

Op die vraag komen vanuit het publiek zeer uiteenlopende schattingen. Van een miljoen euro tot twee miljard. Het antwoord van De Vries leidt tot verbazing en geroezemoes. "De schade bedraagt tien miljard euro per jaar. En dat bedrag neemt alleen maar toe", zegt hij.

Lees zaterdag meer in BN DeStem