Volledig scherm
Werken van Theo Forrer. © art2gether

Passion2gether 2017 combineert allerlei kunstvormen in Etten-Leur

ETTEN-LEUR - De Etten-Leurse kunstenaar Wilma Borm-Dekkers heeft het initiatief genomen voor het themaproject Passion2gether. Dat moet in april volgend jaar leiden tot vijf voorstellingen, een lezing en een expositie, liefst met inbreng van leerlingen van het KSE en het Munnikenheide College.

Kernteam
Wilma Borm heeft met Marcel van Oorschot (muziek) en Vincent Vergouwen (techniek) een kernteam gevormd. Van Oorschot deed eerder ervaring op met onder meer een eigenzinnige uitvoering van de Passion in Roosendaal. "Maar het wordt niet zo als de Passion op de tv. Cultureler."

Voor het omvangrijke project is een stichting opgericht, die zich met een budget van 20.000 euro wil verzekeren van professionele ondersteuning. "Dat geld is nodig als we het allemaal goed willen doen. Ik heb het allemaal wel in mijn hoofd zitten, maar we willen graag een professionele regisseur." Via een fondsenwerver denkt de stichting al een stevige financiële bodem te hebben. "Het project groeit en groeit", zegt Wilma Borm.

Oorlogservaringen
Passion2gether 2017 heeft ambitieuze plannen rond het werk van Theo Forrer. De Amsterdamse kunstenaar verwerkte zijn oorlogservaringen in kruiswegschilderijen die sinds begin jaren zestig de Heilig Hartkerk in Etten-Leur sierden. "Het werk is zo intrigerend, zo vol passie. De lijdensweg wordt niet geromantiseerd, zoals je zo vaak ziet", zegt Borm over de werken. "Daarom ook de keuze voor een kale fabriekshal voor de uitvoeringen. Daar hoort het thuis."

De kerk ging vijf jaar geleden dicht, werd gesloopt en sindsdien zijn de werken van Forrer niet meer te zien geweest. "Wij hebben ze nu uit het depot van het bisdom Breda mogen halen en hopen dat ze te zien blijven" zegt de initiatiefnemer. Onderdeel van haar plan is ook een kunstbeschouwing en een expositie van de doeken van Forrer. "Ik wil de KSE erbij te betrekken in het kader van het vak beeldende vorming."

Uitvoeringen
Hoofdmoot zijn echter de vijf uitvoeringen, waarbij, naast de schilderijen, een belangrijke rol is weggelegd voor het Cloveniers Gilde en het koor De Kerkwervers. Passion2gether heeft zich bovendien verzekerd van de diensten van operazangers Cécile Creusen en de moderne dansgroep In10ce.

Tijdens de uitvoeringen is onder meer het chanson Ne me quitte pas te horen in een vertaling van Jeroen Willems, maar ook stukken uit de Matthäus Passion en Jesus Christ Superstar, afgewisseld met harde dance.

Het gilde draagt het omvangrijke schilderij van de kruisinging (ruim twee bij twee meter) symbolisch naar Golgotha. De beoogde plek voor de uitvoeringen is het voormalige Praxispand in Grauwe Polder. Omdat dat voor opslag wordt gebruikt zal dat door vrijwilligers dan (tijdelijk) opgeruimd moeten worden.

Meer info: art2gether.nl