Volledig scherm
Op de plek van basisschool 't Carillon komen maximaal twintig woningen. © Google Maps/Google Streetview

Particulieren ontpoppen zich als projectontwikkelaar in Etten-Leur

ETTEN-LEUR - Twintig woningen worden gebouwd aan de Triangeldreef in Etten-Leur waar nu nog basisschool 't Carillon staat. De toekomstige bewoners zijn zelf de projectontwikkelaar.  Zij kiezen een architect, een aannemer en werken tijdens het bouwproces samen met de verschillende ondernemers. 

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) heet dat met een mooi woord. De toekomstige bewoners verenigen zich en nemen samen beslissingen. De idee is dat zo binnen ieders budget, goede woningen worden gebouwd die aan alle individuele wensen voldoen.

Stichting Droomwonen

De Stichting Droomwonen Brabant, die zich inzet voor dit soort particuliere initiatieven, trekt de kar van het bouwplan in Etten-leur. Vanaf 1 december krijgen ze zes maanden de tijd om het project et laten slagen. Zij gaan actief zoeken naar particulieren die interesse hebben in deze manier van bouwen. 

De toekomstige bewoners mogen niet alles zelf bepalen. Het college van b en w heeft enkele randvoorwaarden opgesteld. Zo moeten de bewoners zorgen voor voldoende parkeergelegenheid en moet het groen langs de Beiaard blijven. Ook de speeltoestellen die er nu staan moeten een plekje krijgen bij de nieuwbouw. De woningen mogen niet hoger worden dan 11 meter en er komen er maximaal twintig.  De grondprijs wordt voor minimaal 605.0000 euro verkocht aan het collectief.  Een taxatie bepaalt de uiteindelijke verkoopwaarde en die hangt weer af van het soort en aantal woningen dat er komt. 

Wensen

Wensen zijn er ook. Zo wil de gemeente graag dat er gebouwd wordt voor één- en tweepersoons huishoudens en dat de woningen energieneutraal en gasloos worden. De boom die nu nog op het schoolplein staat, daarvan hoopt de gemeente dat die blijft staan.

Als alles volgens planning verloopt kan er in 2019 gebouwd worden. Basisschool 't Carillon krijgt vanaf volgend schooljaar onderdak in de brede school Sonate die momenteel in aanbouw is.

Volledig scherm
Een impressie van woningen die zijn gebouwd in het kader van een CPO-project.
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement