Volledig scherm
Sylvana Simons © ANP

Overleg veiligheid Sylvana Simons door filmpje Oh Sylvana

DEN HAAG - De politieke beweging DENK maakt zich grote zorgen over de veiligheid van haar kandidaat-Kamerlid Sylvana Simons. DENK gaat daar dinsdag over praten met de verantwoordelijke diensten van de overheid. Door onder andere het filmpje dat gemaakt werd bij het nummer 'Oh Sylvana' van Rob van Daal uit Etten-Leur, is volgens de partij een 'onveiligheidsgevoel' ontstaan.

Dat maakte Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu van DENK maandag bekend. Een gemeenteraadslid in Den Haag stapte al naar het plaatselijke Bureau Discriminatiezaken omdat ze de beelden racistisch en beledigend vindt. Simons wordt onder meer afgebeeld als Zwarte Piet en naakte Afrikaanse vrouw. Ook is haar hoofd geplakt in beelden die verwijzen naar de lynchpartijen van de Ku Klux Klan, de racistische organisatie die in de VS met geweld protesteerde tegen de afschaffing van de slavernij en de burgerrechtenbeweging van Afro-Amerikanen.

Kuzu noemt het filmpje walgelijk, vreselijk en absurd: "Er zijn geen woorden voor." Hij spreekt over 'vijandsdenken' en roept premier Mark Rutte en vicepremier Lodewijk Asscher op er afstand van te nemen. "Ze zouden het signaal moeten afgeven dat dit niet acceptabel is.'' Kuzu wijst erop dat Simons al racistische reacties naar haar hoofd kreeg geslingerd toen ze zich in mei aansloot bij DENK. Daar is toen aangifte van gedaan, maar het heeft nog steeds niets opgeleverd. "We hebben nog steeds niet gehoord dat er iemand is opgespoord of bestraft'', aldus Kuzu. "Terwijl het een afschrikkend effect kan hebben als er iemand aan de schandpaal wordt genageld."

'Nummer gaat niet over Sylvana'
Rob van Daal verklaarde eerder dat het nummer niet over Sylvana Simons gaat. Volgens hem gaat het over een Russisch meisje, wier vriendje genoeg van haar zou hebben. Dat vriendje komt overigens in de tekst verder niet voor.