Volledig scherm
Zuster Lena Vitalis-Daas viert haar 105e verjaardag. © Mariëtte den Engelse

Oudste inwoner van Etten-Leur blaast 105 kaarsjes uit

ETTEN-LEUR - De oudste inwoner van Etten-Leur viert dinsdag haar 105e verjaardag. Samen met burgemeester Heleen van Rijnbach sneed zuster Lena Vitalis-Daas een gepersonaliseerde taart aan.

Als het podium met zuster Lena Vitalis-Daas in haar verjaardagsstoel omhoog komt, beginnen familie en mede-zusters spontaan te zingen: 'Zij leve hoog, zij leve hoog'. Zuster Vitalis lacht. Ze viert deze dinsdag in het Franciscushof in Etten-Leur dat ze 105 jaar geworden is.

Burgemeester
Zittende in haar stoel, schudt ze vele handen, maar voor de felicitaties van burgemeester Heleen van Rijnbach staat ze op. Vereerd is ze als blijkt dat zijne Majesteit de Koning en hare Majesteit de Koningin het ook heeft behaagd haar een fijne verjaardag te wensen. Ze leest de brief van de Rijksvoorlichtingsdienst zelf voor: ,,Zo, hier word ik een beetje verlegen van ", klinkt het daarna bescheiden.

Zuster Vitalis is de oudste inwoner van Etten-Leur. 105 jaar geleden is ze geboren in Noordhoek, haar ouders kwamen uit Fijnaart. Familie uit Klundert zit deze dag ook in de zaal. Samen met de burgemeester snijdt zuster Vitalis een grote taart met daarop een foto van haarzelf aan.

Kleurpotloden
Naast vele bossen bloemen, krijgt ze ook nieuwe kleurpotloden. Zuster Vitalis is erg creatief en tekent nog graag. En dat niet alleen. Ze leest ook nog veel en loopt bijna dagelijks buiten een ronde. Ze is een kwieke dame van 105.

Warme woorden volgen van algemeen overste, zuster Ancilla. ,, Heel Nederland vlagt vandaag voor zuster Vitalis. De oranje wimpel is voor Beatrix, maar de vlaggen zijn voor zuster Vitalis." Natuurlijk spreekt ook de burgemeester enkele woorden tot de jarige en zingt de zaal, met zeker veertig mensen, een verjaardagslied dat speciaal voor zuster Vitalis is geschreven.

En dan spreekt zuster Vitalis zelf. Met humor. ,,Ik zou eigenlijk moeten gaan staan, maar gezien mijn leeftijd......"

En met een boodschap: 'Wie dankbaar is, schept ruimte. Ik wens u allemaal een dankbaar hart toe. Ik ben u allen heel dankbaar."

Volledig scherm
Samen met burgemeester Heleen van Rijnbach snijdt de jarige zuster Vitalis haar taart. © Mariëtte den Engelse
Volledig scherm
Zuster Lena Vitalis-Daas viert haar 105e verjaardag. © Mariëtte den Engelse