Volledig scherm
De familie van Bergün Varan vrijdag, toen zij op het station in Breda met reizigers over Grup Yorum en hun dochters spraken. © Pix4Profs/Edwin Wiekens

Ouders gearresteerde Bergün protesteren nog tot woensdag

ETTEN-LEUR/BRUSSEL - Günay Akkaya en Erdem Varan, de Etten-Leurse ouders van de in Turkije gearresteerde Bergün Varan, gingen ook zaterdag en zondag door met hun protestmars door Nederland en België. 

Daarmee vragen zij aandacht voor de arrestatie van hun dochter en die van andere leden van Grup Yorum, een Turkse muziekgroep die protestliederen maakt. 

Arrestaties

De Turkse autoriteiten pakken met regelmaat leden van de groep op. Volgens Grup Yorum vanwege de harde kritiek die zij in hun muziek leveren op de Turkse regering. Volgens de Turkse autoriteiten omdat Grup Yorum banden zou onderhouden met de DHKP-C, een links-extremistische organisatie die verschillende aanslagen pleegde. 

AIVD

Overigens ziet ook de Nederlandse inlichtingendienst AIVD een link tussen Grup Yorum en de DHKP-C. De vader van de nu gearresteerde Bergün Varan staat in Nederland ook op de Nationale Sanctielijst Terrorisme, wat betekent dat de overheid hem verdenkt van steun aan terroristische groeperingen.

Vader Varan zelf ontkent dat overigens met klem; hij zegt dat hij politieke tijdschriften heeft uitgedeeld, maar met terrorisme niets te maken heeft.

Nare dingen

Net zoals hun nu gearresteerde dochter volgens moeder Akkaya niets met terrorisme te maken heeft. Bergün en haar zus Betül werden al eens eerder opgepakt vanwege hun verbondenheid met muziekgroep Grup Yorum. 

,,Er gebeuren in Turkije nare dingen met goede mensen. Wie niet op de hand van de regering is, kan gearresteerd worden. Dan word je een terrorist genoemd, zodat ze je op kunnen sluiten. Daar hebben mijn dochters mee te maken en dáár willen wij tegen protesteren.”

Quote

Er gebeuren in Turkije nare dingen met goede mensen. Dáár hebben mij dochters mee te maken

Günay Akkaya, Moeder van Bergün Varan

Sinds woensdag trekken de ouders van Varan langs ministeries, consulaten en treinstations in Nederland en België om aandacht te vragen voor de situatie van Grup Yorum en hun dochter. 

Brussel

Akkaya: ,,Dit weekend waren we in Brussel, maandag bezoeken we Antwerpen. We reizen veel met het openbaar vervoer, maar proberen ook zoveel mogelijk kilometers te voet af te leggen.” 

Zij delen overal waar zij komen pamfletten uit en krijgen regelmatig hulp van vrienden en familie. Woensdag willen de ouders hun protestmars afsluiten, zij trekken dan opnieuw naar Brussel.