Drukte bij de start van de 10 kilometer in 2017. Het kan nog een tijdje duren voor we mensenmassa's weer net zo opgewekt op straat zien.
Volledig scherm
Drukte bij de start van de 10 kilometer in 2017. Het kan nog een tijdje duren voor we mensenmassa's weer net zo opgewekt op straat zien. © Marcel Otterspeer

Organisatie trekt ‘met pijn in het hart’ streep door komende editie Van Oers Marathon

ETTEN-LEUR - De 38ste editie van de Van Oers Marathon Brabant gaat definitief niet door. Dat heeft de organisatie deze week laten weten.

De kans dat het loopevenement dit jaar door zou gaan leek ook daarvoor al klein, vanwege de impact die de corona-epidemie heeft op evenementen. De Marathon Brabant stond op de agenda voor zondag 25 oktober.

Vorig jaar verschenen zo’n vierduizend mensen aan de start van de Van Oers Marathon, nog los van het publiek dat de lopers kwam aanmoedigen. Het kan nog een hele tijd duren voordat evenementen van die omvang weer mogelijk worden, ook al geldt het verbod op evenementen formeel nog steeds tot 1 september.

Quote

Wij zien niet hoe we dit evenement op 25 oktober verant­woord, veilig en gezond kunnen organise­ren

‘Hoewel de organisatie het graag anders had gezien, hebben we met pijn in het hart besloten om de editie 2020 niet door te laten gaan’, melden de organisatoren. ‘Om de eenvoudige reden dat wij niet zien hoe we dit evenement op 25 oktober verantwoord, veilig en gezond kunnen organiseren.’

Een enorme domper, voegen ze eraan toe. Een vervelend gevoel dat extra wordt onderstreept omdat er plannen waren om het sportfestijn dit keer juist verder uit te breiden, met een onderdeel voor wandelaars.

Online alternatief

De volgende editie van de Van Oers Marathon vindt dus op zijn vroegst plaats in 2021. Toch zet het persbericht over de afgelasting de deur nog een stukje op een kier voor een gedeeld sportmoment: ‘In de tussentijd blijven we graag met je verbonden via onze website en social media, want we willen de komende weken werken aan een virtueel alternatief voor de Van Oers Marathon Brabant.’

  1. ‘Heerlijk, het hooi is binnen’
    Boerenpraat

    ‘Heerlijk, het hooi is binnen’

    Nadat de eerste snede binnen is - dit is het eerste gras dat geoogst wordt in het voorjaar, vaak ook het beste gras - maak ik me op voor het winnen van hooi uit het natuurgebied. In dit gebied, grenzend aan de boerderij, wordt niet bemest en geen gebruikgemaakt van gewasbestrijdingsmiddelen. Extensief, ecologisch beheer, zoals dat heet. In verband met probleemonkruid, zoals ridderzuring en akkerdistel, mag ik er eerder maaien, zodat dit onkruid zich niet kan vermeerderen. Zo krijgen de planten geen kans om zaad te vormen.