Volledig scherm
© anp

Opsporing uitkeringsfraude levert Werkplein Hart van West-Brabant 3,6 miljoen op

ETTEN-LEUR - Het Werkplein Hart van West-Brabant heeft vorig jaar 3,6 miljoen bespaard met de opsporing en preventie van fraude. Er zijn duizend fraudemeldingen onderzocht, in 361 gevallen heeft dat geleid tot het stopzetten, afwijzen of aanpassen van de uitkering.

Het is het resultaat van intensief contact met de uitkeringstrekkers, signalen vanuit de samenleving en eigen onderzoek. Het Werkplein is er voor de 225.000 inwoners van Etten-Leur, Moerdijk, Halderberge, Roosendaal, Rucphen en Zundert. 

Aanpak fraude

Het Werkplein heeft de aanpak van fraude sinds 2016 aangescherpt. Toen zijn extra medewerkers aangenomen. In totaal is er over de afgelopen twee jaar voor 6,1 miljoen bespaard.  ,,De afgelopen jaren is fors geïnvesteerd om mensen naar werk te begeleiden, maar ook om fraude aan te pakken", stelt Thomas Zwiers, voorzitter van het Werkplein en wethouder van de gemeente Moerdijk. ,,Dit werpt zijn vruchten af, wat we zien aan de daling van het aantal uitkeringen."

Zwart werken

Fraude komt vaak doordat mensen inkomsten niet melden, langdurig buiten de regio verblijven of medebewoners ouder dan 21 jaar niet opgeven. ,,Het Werkplein heeft ook extra aandacht voor beroepsgroepen waarbij het redelijk eenvoudig is om zwart bij te verdienen, zoals de horeca en de bouw", meldt woordvoerder Erik Jacobs van het Werkplein. 

Verder krijgt het Werkplein met regelmaat anonieme tips binnen over mogelijke fraude. Ook het uitwisselen van informatie met andere overheden leidt tot het opsporen van fraude.

Uitkeringen

Het gaat niet alleen om het opsporen van fraude maar ook om het voorkomen ervan. ,,Bij de aanvraag van een uitkering wordt er door de medewerkers flink doorgevraagd en klanten krijgen uitgebreide voorlichting over rechten en plichten", stelt Jacobs.

Iedereen kan bij Het Werkplein bijstandsfraude melden, ook anoniem. Zoveel mogelijk feitelijke informatie over werktijden, adressen, kenteken auto , inkomsten, samenwonen met partner, is daarbij belangrijk. De tips worden vertrouwelijk behandeld. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement