Anne-Riet Vugts geeft les in sogetsu ikebana, een vorm van Japanse bloemschikkunst. Ze hoopt tijdens de Open Atelier Route meer mensen aan te steken.
Volledig scherm
Anne-Riet Vugts geeft les in sogetsu ikebana, een vorm van Japanse bloemschikkunst. Ze hoopt tijdens de Open Atelier Route meer mensen aan te steken. © Pix4Profs/Ron Magielse

Open Atelier Route in Etten-Leur: ‘Ik hoop mensen aan te steken met mijn passie’

ETTEN-LEUR - Zoals het een stad met een Van Gogh-verleden betaamt, toont Etten-Leur zich dit weekend weer van haar meest kunstzinnige kant. Vijftien ateliers zijn vrij te bezoeken voor publiek tijdens de Open Atelier Route Etten-Leur, waarvoor vrijdagochtend op de Markt het startschot werd gegeven.

Textiel, kantklossen, fotografie, schilderkunst, beeldhouwen, keramiek... Er is voor ieder wat wils, met dank aan zo'n veertig kunstenaars die zichzelf en hun werk voorstellen, verspreid door de hele stad. 

Aan de Dreef, bijvoorbeeld, is een verzameling van Japanse en Chinese disciplines te bewonderen. Het huisatelier van Anne-Riet Vugts is een drukbezochte stop op de route. Bezoekers volgen aandachtig de lesjes van Joke van Geel in sumi-e (Japans penseelschilderen). En ook de borduurwerken van Lenie van Wijchen, zowel in Japanse als Chinese stijl, trekken de aandacht.

Quote

Mijn passie is me meer waard dan geld

Lenie van Wijchen, Borduurkunstenares

Zij is blij dat ze kan laten zien dat borduren veel meer is dan het oubollige imago. ,,Er zit een waanzinnige techniek achter. Zoals die Chinezen dat doen, dat is ongelofelijk.” Haar werken komen zelden buitenshuis, verkopen doet ze niet. ,,Joh, de tijd die ik erin steek... Mijn passie is me meer waard dan geld. Maar ik vind het leuk om het zo eens te laten zien.”

Ikebana

Vugts zelf houdt zich bezig met sogetsu ikebana, een Japanse vorm van bloemschikken. ,,Bij ikebana gaat het om het gebruik van leegte en lijnen, en het op die manier goed laten uitkomen van één bloem", legt ze uit. ,,In de vorm van ikebana die ik doe, kun je ook met meer onconventionele materialen werken, zolang je er maar iets van jezelf in stopt.”

Quote

Bij ikebana gaat het om het gebruik van leegte en lijnen

Anne-Riet Vugts, Ikebaniste

Zo'n 25 jaar geleden kwam ze zelf ‘per toeval’ met ikebana in aanraking - inmiddels is ze vierdegraads docente, zo verraden de Japanse diploma's aan de muur. ,,Het zou mooi zijn als ik dankzij de Open Atelier Route ook zoiets bij iemand anders kan bewerkstelligen. Dat diegene er nu ook ‘toevallig’ tegenaan loopt.” Daarin blijkt ze op dag één al geslaagd; de eerste nieuwe inschrijving voor lessen is binnen.