Volledig scherm
© Thinkstock

Ook hoogbouw Etten-Leur gaat gft-afval scheiden: ‘Nu sprake van ongelijke behandeling’

ETTEN-LEUR - Bewoners van hoogbouw in Etten-Leur die hun gft-afval nu alleen nog bij het restafval kwijt kunnen, krijgen spoedig de beschikking over een aparte bak. Die toezegging deed wethouder Kees van Aert maandagavond tijdens ‘De raad debatteert'.

Quote

Bij laagbouw wordt gft gratis opgehaald, maar deze mensen betalen ervoor terwijl ze geen keuze hebben

Joke Gelderblom, CDA Etten-Leur

Het CDA wijst erop dat met de invoering van de nieuwe afvaltarieven voor 2019 een oneerlijke situatie is ontstaan. Sinds dit jaar moet in Etten-Leur voor restafval per lediging van de container worden betaald. ,,Dat hebben we zo afgesproken als stimulans om beter te scheiden. Want als je beter scheidt, hoef je die container minder vaak aan te bieden", legt raadslid Joke Gelderblom (CDA) uit. ,,Maar veel mensen die in hoogbouw wonen, kunnen niet anders dan hun gft bij het restafval te doen.”

Ongelijke behandeling

Daardoor betalen deze inwoners in feite per keer voor het laten ophalen van gft-afval, terwijl gft ook al in het vastrecht zit. ,,Dat werkt ongelijke behandeling in de hand”, vindt Gelderblom. ,,Bij laagbouw wordt gft gratis opgehaald, maar deze mensen betalen ervoor terwijl ze geen keuze hebben. En bij de hoogbouw bestaat ongeveer de helft van het restafval uit gft.” Volgens haar speelt het probleem op meerdere plekken in Etten-Leur. ,,Ik heb daarover met bewoners en een Vereniging van Eigenaren contact gehad. Al begreep ik ook dat er op sommige plekken al wel gft-containers zijn.”

Vanaf volgend jaar, als het nieuwe afvalbeleid van de gemeente Etten-Leur ingaat, wordt het gft-afval ook bij hoogbouw sowieso in ondergrondse containers verzameld. Maar wethouder Van Aert is het met Gelderblom eens dat er voor die tijd een oplossing moet komen. Om hoeveel containers het gaat, is nog niet bekend.