Volledig scherm
Nieuwe Nobelaer. © TenBrasWestinga

Ontwerp Nieuwe Nobelaer Etten-Leur: transparant en multifunctioneel

ETTEN-LEUR - Nota bene het geelzwarte symbool voor radioactiviteit was voor architect Roel ten Bras de grote inspiratiebron voor het ontwerp van Nieuwe Nobelaer in Etten-Leur. "Een rond hart met daar omheen 'taartpunten' die de verschillende functies van het gebouw herbergen.

Dat is onze insteek voor het culturele centrum van Etten-Leur", aldus Ten Bras die met zijn bureau Ten Bras Westinga uit Amersfoort het winnende ontwerp voor Nieuwe Nobelaer afleverde. Hij won het van vier andere kandidaten.

In de kleine zaal van de oude Nieuwe Nobelaer liet Ten Bras woensdag zien wat hij voor ogen heeft voor het complex dat in 2019 de deuren aan de Parklaan zal openen.

"Een open gebouw dat multifunctioneel is. Kruisbestuiving tussen bibliotheek, theater en kunsteducatie. Op de begane grond is de bibliotheek gevestigd plus de centrale ruimte of huiskamer waar iedereen samenkomt. Hier kun je ook wat eten en drinken. Op de eerste verdieping is er ruimte voor kunsteducatie zoals het geven van muziek- of dansles.

De grootste 'taartpunt' is de theaterzaal waar plaats is voor maximaal vierhonderd stoelen en een vlak podium. Deze zaal zie ik liever als evenementenzaal, want op vijf rijen na, staan de stoelen niet vast. Er is bijvoorbeeld ook ruimte om een popconcert te geven."

De gevels van het complex zullen transparant ogen, ook in de theaterzaal is ruimte voor daglicht. Op de verschillende daken wordt onder meer mos gelegd en -als de gemeente akkoord gaat- zonnecellen. Het cultureel centrum verrijst naast het eveneens nog te bouwen zwembad De Banakker. Dit zwembad wordt eerst gebouwd. Beide gebouwen, inclusief aankleding van de openbare ruimte en aanleg van driehonderd parkeerplaatsen vergen een gemeentelijke investering van 28,5 miljoen euro.

Volledig scherm
Situatie Nieuwe Nobelaer. © TenBrasWestinga