Volledig scherm
Het voormalig internaat aan de Edward Poppelaan in Etten-Leur. © Martin Ommering

ONS wil nu ook via raad sloop internaat in Etten-Leur voorkomen

ETTEN-LEUR - Gesteund door zo’n vierhonderd handtekeningen wil ONS Etten-Leur steun van de andere raadsfracties verwerven om sloop te voorkomen van het voorgebouw van het internaat Edward Poppe. ,,Het zal spannend worden’’, denkt fractievoorzitter Lia Boeren. Haar partij ziet andere mogelijkheden voor het karakteristieke pand.

Boeren heeft de stemming bij haar collega’s kunnen peilen toen een raadsdelegatie eind vorige week een kijkje nam in het complex. ,,We hebben kunnen zien waarom het niet mogelijk is er een culturele bestemming aan te geven’’, erkent ze na de uitleg die het gezelschap kreeg. ,,Maar er kan veel meer mee, al is het maar 45 bij tien meter groot’’, houdt Boeren vol. ,,Waarom zou het niets als entree kunnen dienen voor het appartementencomplex?’’

De gemeente heeft op 17 januari een presentatie gegeven waarbij op het terrein van het voormalige kloostercomplex nieuwbouw met maximaal vijf woonlagen is gepland. Er zou dan ruimte zijn voor zo’n honderd woningen (koop en huur). Omdat sloop als reële optie werd genoemd begon ONS een actie met onder meer een online-petitie en voorgedrukte handtekeningenvellen.

Vertrouwelijk
ONS Etten-Leur zegt zich gehinderd te voelen dat de ontwerpkaders voor dit plan tot die datum vertrouwelijk waren. Daardoor was het lastig om het eerder met bijvoorbeeld omwonenden te bespreken. Die zijn overigens vanaf 19.30 uur welkom om de raadsleden als inspreker te voorzien van hún kijk op de zaak.

De hoop van Boeren is gevestigd op haar collega’s in de raad. ,,Mogelijk hebben die nog andere ideeën’’, zegt ze in de volle wetenschap dat een eerder pleidooi weinig politieke weerklank kreeg. ONS voelt zich echter gesterkt door de wetenschap dat een eerdere actie tegen sloop van het monumentale dokterspand op de Markt (Dr. Hermans) succes opleverde. ,,Slopen? Dat echt niet?''