Volledig scherm
Burgemeester Miranda de Vries tijdens de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen Etten Leur. Foto: Else Loof / Pix4Profs

Ons Etten-Leur grote verrassing als derde partij, APB nog de grootste

ETTEN-LEUR - APB is de winnaar van de Etten-Leurse gemeenteraadsverkiezingen. Grote verrassing is Ons Etten-Leur die nu achter het CDA de derde partij is.

Lijsttrekker Kees van Aert van APB kon ver na middernacht zijn geluk niet op. ,,Wij gaan snel op zoek naar een informateur en willen voor eind april een coalitie hebben. Die gesprekken met andere partijen gaan we in het openbaar doen, want we willen open en transparant blijven. Zo hebben we de afgelopen vier jaar ook gewerkt en daarvoor zijn we deze keer goed beloond'', zegt de toekomstige wethouder.

Een coalitie met het CDA en Ons Etten-Leur ligt het meest voor de hand. Dat denkt ook Frenk Vrolijk, met de VVD de vierde partij van Etten-Leur. ,,Veel partijen hebben iets ingeleverd. Wij niet, maar we hebben er ook niks bij. Wij houden drie zetels. Chapeau voor de plaatselijke partijen. Als het om de coalitie gaat, staan wij in de reservestand.''

Ons Etten-Leur is klaar om deel te nemen aan de coalitie stelt Lia Boeren. ,,,We zijn heel blij dat veel mensen Ons Etten-Leur een kans willen geven", lacht de blije lijsttrekker. ,,We hebben er vier jaar hard voor gewerkt. Ik had dit niet verwacht. Maar we zijn ontzettend blij."

Het CDA is redelijk tevreden. ,,Het hangt nu af van de zetelverdeling. We hopen op zes zetels, net als APB. Maar dat is nog niet zeker", stelt Ronnie Buiks. ,,Maar we hebben ons als landelijke partij goed staande gehouden."

Groen Links komt waarschijnlijk met twee zetels in de raad. ,,We zijn terug", zegt een opgetogen Dennis Aerts. ,,En hoe. We zijn nu de vijfde partij met twee zetels. De laatste keer waren we de kleinste partij."

D66 en de PvdA zijn de grote verliezers van de avond. ,,Wij worden in de landelijke tendens meegetrokken. Nooit verwacht dat het zover zou komen dat we nog maar één zetel overhouden. In betere tijden waren dat er zes'', zegt lijsttrekker Hans Wierema van de PvdA. ,,Wij gaan alles rustig evalueren en dan krijg je ongetwijfeld weer de discussie of wel PvdA moeten blijven.''

Leefbaar Etten-Leur wint en verliest niet. Ze houden waarschijnlijk twee zetels. Voor Louis Roks voelt het als verlies. ,,Ik had op vier zetels gehoopt. We hebben vier jaar hard gewerkt. Ik voel me niet genoeg beloond."

De opkomst bij de gemeenteraadskiezing in Etten-Leur is 48, 78 procent. Dat is meer dan vier jaar geleden toen het percentage bleef steken op 47,61. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Iedereen verdient een tweede kans
    Geef uw mening

    Iedereen verdient een tweede kans

    Alsof een oude wond werd opengereten. Zo voelde het voor veel inwoners van Hoogerheide toen zij deze week vernamen dan Julien C., de man die in 2006 de 8-jarige Jesse Dingemans om het leven bracht, mogelijk op vrije voeten komt. C. zit nu nog in een tbs-kliniek in Groningen, maar de rechtbank beslist deze zomer of hij naar een instelling voor begeleid wonen kan en op verlof mag, ook zonder begeleiding. Volgens zijn behandelaars is C. daaraan toe. En iedereen verdient een tweede kans, toch?